【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(44)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
原色底同causal款,舊鐵唔多好睇。
同埋係Blake個底薄用唔到長螺絲舊鐵易甩啲
明白唔該蛋爺
Sor 好似係Goodyear黎我眼殘
明白唔該牛巴
Goodyear la!
tldr: Subjective but I say no

其實大家係咁問一啲衫 / 舖好唔好其實個指標係咩先?
平?做工好?件衫平順?比例正常?
你要自己答到呢堆問題先

一件衫就算用上所謂高級嘅料,鈕門又手鎖又有其他工藝, 又點?如果衣不稱身都係有唔妥
同埋頭post都有幾間做reference
唔係話一定要跟足或者保證100%無伏
不過好似牛巴咁講sampling個base比較大之餘良率算高
如果有其他舖既,咪開個ig fb page攞黎同頭post比較下
咁最基本價錢同質素心目中都有個底
可能你望果間合眼價錢平一大截,質素又接受到既咪去試下

就咁問某間舖好唔好,又唔定義咩叫好真係太空泛 🥲
想問乾洗有無推介
唔想煩:Jeeves
平:街坊洗衣鋪,但好多時要自已熨番靚因為啲工場鳩咁黎
白洋舍?
中環尖沙咀黎講好似係中價位好選擇
佢地都係鳩熨

啲手工好靚仔
改袖長有冇邊間推介?
價錢其次,最緊要手工好
拎返去改?
For踭比較瘦既朋友? 我有對van last 有踭鬆
圖入裡係James loafer?
呢對loafer我著到鬆晒
金鐘PP超市入面那間,我唔記得乜名。
其他其實分別不大。
雅潔都ok
不過最好真係Jeeves,熨到好似新衫咁。
西裝其實一年洗一兩次用Jeeves都唔為過
我上次問過AC 佢話除Jeeves外基本上都係XX
明既
普通鋪你拎3roll2去洗唔提佢就9成9變左3buttons出黎
去jeeves唔洗提佢都識幫你搞
當你換季要洗幾十套就唔同講法
其實唔止係熨,專人送番去俾你一套一個闊衣架獨立包好,掛時又排開啲,全部細節野加埋咪靚囉,唔洗自己煩。講真佢地呢個服務300零蚊套係好合理,肯唔肯俾呢個錢係另一個話題。
貴野Jeeves洗
平野白洋舍
真係好甘,七折都咁話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞