【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(44)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
香港有賣嘅唔值
咁如果呢個價位嘅,應該買邊間好
加少少上xxxxx
Ww Chan 度完身之後有兩次fitting ,兩個禮拜應該難D
你直接打電話或者email問好過啦
正常兩個星期係起唔到一套衫的,加急當然可以,但通常都會麻麻,尤其你未做過。
唔揀麻,咪揀綿囉,seersucker 一啲都唔硬掘掘。
不過如果你覺得圖中件衫好睇,咁我估你適合去買成衣,無謂嘥錢嘥時間去訂造。
Bespoke就幫你唔到
如果你真係想要啲好soft嘅嘢你不如去睇下unstructured jackets,香港有啲成衣連鎖舖應該幫到你
新A記會哈會都岩佢
兩星期?無乜可能囉,而且我覺得佢似係想找早期Armani嗰啲style
咁佢唯有去連卡佛睇成衣再改
新A turnover要兩個月以上
想問下如果 Dior 訂製西裝 四丶五萬一套 o mm ok?
Agree
Style方面我唔評論,始終審美係主觀既事。

WWChan同Prologue兩間既交貨時間有少少唔同。Prologue的話我已離開多年,實際turn over 時間我諗由其他近日有幫襯過既巴打回答會比較準,至於WW Chan,據我所知一般係個零月。

至於兩個禮拜得唔得呢個問題,其實我係呢行咁耐都聽過唔少客問,呢個問題其實有d tricky,你話係咪真係唔得,其實都唔係,只不過做出黎既野一定會無咁好。其實上面魚蛋巴打都有提到呢一點,我係度補充延伸下。

其實手工做一套衫個時間係好死,因為工序同製作係需要時間,我粗略地係下面計個時間俾你睇睇︰

一、訂布

呢個步驟有快有慢,如果係用鋪頭有存貨既house fabric就會快啲。而如果係料本度揀,就要視乎鋪頭買布既渠道。

大布行如雅達之類,因為佢地有好多布係有存貨,唔洗經外國訂,所以好多時都係落完單第二日就會送到鋪,但有的冷門既布係要同廠叫貨/或者該布行本身不存貨,時間上就會慢d,大約3-4個工作天就會到。

而Loro Piana、Holland & Sherry會直接同裁縫鋪做交易既大牌子,一般就係收到email之後3-5個工作天就會收到布,佢地通常走Fedex、DHL之類比較快既速遞,唔會太慢。

至於一啲規模比較細既布行,一般因貨運量不大,同埋有時想節省運費,收到訂單後有時要一個禮拜甚至兩個禮拜以上先會收到布。

小結︰一般情況3-5日,特殊情況一至兩周

二、物流時間

一般黎講,裁縫鋪不論自設工場定外判,都唔會親自將布拎到工場(除非佢地有專門請一個人做跑腿,但據我所知不常見)。要留意既係,此處既工場唔係指包頭,香港幾乎已經不存在裁、造兼有既工場。

常見既方式係每日出一個順豐包裹到工場,而工場係做完之後都會寄番番鋪面,以試身兩次運算,每趟上工場時間為隔日,以一天計算。

收到料後(裁好或不裁好)寄上工場 一日
工場扎好試身寄回鋪頭 一日
鋪頭試身後寄回工場修改 一日
工場修改好之後回到鋪頭 一日
鋪頭第二次試身後寄回工場 一日
工場製作成品並於完成後寄回鋪頭 一日

小結︰係成品後無出問題唔需要回到工場修改既情況下,物流時間共計要6日。

面料及輔料預處理︰

布料同樸(Canvass)係進入製作工序之前要先進行浸水預縮處理,因為無人知塊布既縮率係幾大,所以一般係製作前會浸水一到兩日確保塊布係一個較穩定既狀態下先開始製作。

舉個例,我近日好鍾意既一本Bunch Holland & Sherry JJ One,我買三米布,結果浸完水後縮水至只剩2.7米,如果係製作之前唔先進行預縮,裁片好有可能會係歸拔等接觸大量水氣既過程入面縮水,到時候問題就好難進行調整。

一般天氣好或工場內有裝抽濕既情況下,浸水需要一日,而晾乾需要一到兩日,共計3日(一般唔會烘乾,除非係燈芯絨一類棉質布料)

小結︰需時3日

畫紙樣及扎好試身︰

呢個好視乎師傅經驗同有幾勤力,一般而言係無mother pattern既情況下,bespoke白手起樣一套兩件頭需要大約3-4個鍾,加埋裁剪大概需要大半日時間(因為要對紋,要做得好小心)

而扎試身要都有分機車同手縫,手縫比較花時間,機車則比較快,兩者主要既分別係fitter係試身時有無辦法快速拆開件衫去做調整,對日後成品不存在影響,用手縫都係因為方便fitter工作。

師傅要扎一條褲如果用手縫一般要兩三個鍾,機車則大概一個鍾。褸則比較麻煩,視乎需唔需要做埋padding stitching(一般毛樣唔做,光樣先做),需時大約落在半日到一日視乎情況。

小結︰扎試身及裁紙樣純工時約兩日

試身︰

視乎問題多少以及試身次數,同時亦要睇客人是否空閒,因不確定性太多,此處暫時不估算。

小結︰日數為(X)

縫合及製作︰

一個熟手既師傅,如果按照WW Chan/Ascot Chang既工藝水平去製作一套衫,上衣一般要兩日,而褲則要大約半日。當時已包含製作時需要的縫合、網飾、歸拔等工作。當然呢個日數係以大中華區式流水線生產去計,好似日本一線裁縫或者英國傳統大鋪咁歸拔完裁片之後仲要攤佢一兩日先縫合的話,需時會更長。

小結︰製作需時 3-4日

其他:

另外,Pad Stitching等需要縫合不同材料、層數既工序唔可以係濕度高既天氣底下去做,因為面料係吸濕後會延展(即使預縮後),而樸則較為穩定,係潮濕天氣底下上樸會造成不可修復既問題,如︰掛面不平順。

唔好問點解唔裝抽濕機,因為工場太大,裝冷氣同抽濕好貴。

小結︰天氣因素影響 (Y)

加總︰

係無任何意外影響,天氣風光明媚既情況下,一套好既suit所需要既「必要」生產時間為

如訂布
5 + 6 + 3 + 2 + 4 + (X) + (Y)
= 20 + (X) + (Y) 日

如使用House Fabric
6 + 3 + 2 + 4 + (X) + (Y)
= 15 + (X) + (Y) 日

少於呢個時間既製作應該都係某些地方縮左時或者偷工減料,亦即係話有地方做唔足。
辛苦樓主巴打詳盡嘅解答,我會再虛心學習呢個領域
都只係我一家之言,其他野睇下有無第啲巴打補充啦
60年代未轉power suit果期?
八十年代尾,九十年代頭吖嘛
快慢睇好多因素,今天大部份「製造」過程不在香港,所以慢咗好多。
好似從前關師傅仍在店時,如果佢有興致時,而布又在手,裁同扎試身,一個下午就完成,黃昏試完,即刻撇完送去工場,其實又快咗好多。
但時移世易,依家要有咁嘅效率的鋪,應該一隻手掌就已數曬
那時期已是power suit了
話當年都無乜意思了,依家做到咁快應該得陳記,但都要佢地真係好得閒既時候
同埋揀既料限制性大左好多,只能揀相對穩定的布,棉、麻、Jersey呢啲縮到媽媽聲的可以唔洗諗
想買條cotton 短褲襯loafer
邊度有多啲中腰款? 唔係好鍾意gurkha 款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞