【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(44)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
我都跌左3k
個套都係見工著2野
之後都係就咁整西褲
唔夠30k真係有啲抆水,咁你要挑戰難度當然可以啦!
咁當然睇你使唔使交家用、還loan、交租etc啦,賺到嘅全部自己使,咁就當然少啲都可以
咁你地一對鞋都爆30k...
連登仔個個fg 50k
有料
Ok 努力工作 十年後再入嚟吹水
我唔明點解好多fresh grad會覺得見工要有件西裝大部份行業根本唔需要
一般打工仔都係恤衫加條西褲,如果商廈附近見到有條友揹住背囊加件黑色西裝,九成九係fresh grad
如果唔係真心鍾意西裝,其實駛搞咁多
因為佢哋無端端上莊都去買咗套黑西裝
我都係
之後先DB BT
嚴格黎講無野係需要除左食訓痾
西裝係男人的浪漫,絕對應該追求。但唔係父幹唔係FG 50K, 頭幾年就乖乖地儲下錢啦。

你睇下牛巴手表post 就知佢乜料啦,左手都半年人工
都唔係架點解見工唔需要?
Dress up 好過dress down
我得一隻sorry
咁又未至於嘅
著得靚靚仔仔以表尊重姐
就算走過場interview都好
禮多人不怪
我又覺得就咁睇實數無意思
有人一個月得6k鬆動,攞去做套db可能要好enthusiast先會咁做
有人一個月有60k鬆動攞6k去做db完全easy,呢個人如果有心玩上去可能去做套再靚造工啲既都綽綽有餘

講到尾你願意付出幾多同你有幾熱衷果性事係正比

btw我都同意蛋爺講30k up可以話係一個比較中肯既數字
當本身乜都唔識唔想使舊極大既錢,工作有需要smart但唔使極formal
扣埋日常生活可以攞到舊錢出黎去頭post入門舖而唔使特登降低生活水平(唔講咩分期果啲啦,分期我覺得都算降低生活水平)
30k up差唔多架啦
唔係話低過就一定無得玩,要取捨囉
一係就將貨就價「一千蚊做到啲咩」啲fd
一係勒緊褲頭去做好啲(=me)
Btw我做左套3pieces未試過一套著
Lin頭底仲sin
Peccary? 做手套係幾舒服
無乜大分別

利申:have both
本身唔太常需要著到西裝
所以自己本身得一套tailor made
前兩日經過brooks brothers
見到有件現成blazer 感覺上身都幾靚
巴打們點睇呢個牌子?
幾錢先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞