<黑寡婦>劇透討論區(1)

1001 回覆
48 Like 32 Dislike
今晚睇
LM
點解IW後嘅?
唔明
真,有一個一睇落去同黑豹個妹一模一樣
笑左出聲
聽日睇早場imax
SJ喺訪問有講過呢套電影係要俾粉絲一個令佢地滿足嘅bw closure,其實睇完都滿意套戲關於Nat嘅部份,一開始睇完套戲其實覺得有啲平淡,但之後諗返啲情節同埋將佢地同其他幾套Nat登場電影串連埋一齊覺得後勁幾足

本來以為Nat自小被迫訓練做殺手,冇伴侶,唔可以有自己嘅小朋友,由細到大只可以靠自己,其他人都有愛人或者close friend,佢只得avengers 。但原來佢都有過三年快樂嘅童年時光,有個阿妹好愛佢當正佢親家姐,愛到將自己人生第一樣買既嘢送俾佢,喺nat 死後啊妹依然記住佢去拜佢。原來佢細個係俾人捉走,從來都唔係親生阿媽拋棄佢,Red guardian 同 Melina 真係當佢女咁錫。 鷹眼一家都好愛佢,A2 嗰陣啲仔女一攬完老豆就問有冇帶埋auntie nat 嚟。Nat死咗之後Thor 堅持要救佢返嚟,Steve喺度喊,Hulk啪手指嘗試帶佢返嚟。Nat三十九年嘅人生裏面唔係淨係得苦難,係有人愛佢在乎佢,唔係一生人都無依無靠,原來佢唔係冇屋企,而係有兩個屋企,真係好戥佢開心

到套戲結束嘅時候一家四口已經大和解又有機會好好告別,阿媽叫Nat好好照顧自己,佢握住老豆隻手笑住話好,又同啊妹吹咗段口哨。去到A4嘅時候,佢守喺總部五年指揮任務,終於俾佢等到Antman, 同Steve 一齊搵tony同hulk幫手整time machine, 內戰咁多年後avengers終於和解再一齊出任務,佢終於修補好avengers呢個家。當Nat 喺懸崖放開Clint隻手嘅時候,佢係冇任何遺憾

睇完A4嗰陣勁sad覺得Nat太慘太孤獨,一個人嚟一個人走,呢套戲真係好溫柔好美好咁補充呢個角色嘅一生,令我對佢嘅結局有啲釋懷。當然套戲有好多缺點,尤其係個反派同cg,但我真係覺得算係咁
同意樓上講Natasha個部份其實ok
我最嘔滿意都係中後段打戲,懷疑Red Guardian啲打戲比人剪曬
TM模仿既技術喺trailer show曬出黎
Avg到EG已經唔係修補咗咁簡單
係直頭壯大埋
佢心願已了
咁其實Rg幾歲,佢真係問bw美隊有冇提起佢,唔似監獄吹水
都唔知佢打嘅係邊個美隊
佢問得bw,應該唔係指劇個黑人.
成家都係到talk shit,其實幾搞笑,尤其是Red guardian,佢係尻up版嘅cap,又比佢up到d道理出黎喎
MCU係咪玩完左啦 少討論成咁
黑寡婦玩完就真
作為「補完」電影,滿意。

劇集好電影好,部份MCU作品已開始脫離「拍畀大人睇嘅真人卡通」呢個定位,覺得「超級英雄片只求睇人打餐勁」嘅朋友,大概會覺得呢套悶到抽筋。

入場前,刻意冇乜理過堆Trailer,結果發現時間線落得幾靚,真係喺大家有興趣知多啲嘅位置發酵、補完,而幾個新登場家人亦出奇鮮明易入口,最估唔到自己會鍾意外型有啲「大山婆」嘅阿妹,係好鍾意嗰隻。

另一樣「喜出望外」係,啲作狀到嘔嘅迪士尼政治正確,喺呢套戲入面都好收斂。

咩係「布達佩斯」,終於有個交代,話好完美又唔係,以前同Winter Soldier點解有交集,始終冇講。

似乎好多人不滿Taskmaster嘅表現,覺得Marvel又拎反派嚟大刀闊斧改篇,甚至同Ironman 3滿大人相提並論,我覺得佢「複製」能力表現上確實得啖笑,但作為「黑寡婦」呢套戲嘅反派,唔會好「勁」完全係意料之中。

最大失望位,反而在於戲末啲對白明明令我幾感動,點知帶住呢個情緒迎接片尾,無啦啦將Nat嘅死怪落鷹眼度,好突兀。

肯拎「已經死咗」又「冇超能力」嘅角色開獨立電影,我覺得有膽色有誠意,角色成個「生平」亦完滿咗好多。

最後想問,幫佢搵飛機隻收咭兵,咩來頭係咪冇交代?
但美隊1直接冰封到現代
中斷無可能同佢打過喎
係某d國家既人先咁撚介意

跟本正常人都知係拍戲 咁上心都唔知做乜鳩
會比人話辱華
除非佢二戰係後生仔,真係同美隊打過,但唔似,原著一代Rg係同美隊二戰有交流。
但照電影,rg係起碼780年代產物,所以哩點有啲模糊
如果係穿越番去既美隊,唔知幾時見過,就有可能
佢入面有講雙方交接係84年左右
打戲真係唔夠喉
尤其TM同Nat係空中減速個下咁型
之後快快手就完左

Red Guardian本身肥到咁都預左係搞笑角
睇完就係廢左少少

阿妹打戲又唔夠
比我睇下兩姊妹合力對TM混合avengers戰鬥技都好呀

Melina D內心戲可以比多幾分鐘佢發展
有D太輕易就背叛Red Room既感覺

整體成套戲係比較適合放係IW後EG前
不過咁樣又無位放最後阿妹去墓碑前個幕
無理由EG死左Ironman之後阿妹出黎想幫Nat報仇咁on9
作為宣傳新劇而家出都接受既
咁可能bw識黑人隊長啦
因為以時間線講,唔計後出既劇,一講美隊,我地知bw朋友係得steve
所以好奇怪咁樣交代
睇果下都諗緊講緊邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞