加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
年紀出事?
批左 黎緊出發
電器你要睇吓 label 佢 support 唔 support 110V 電既
頭痛藥, 必理痛, Tylenol 通街都有得賣
要最平應該係 Costco
電器我覺得冇乜嘢好帶
就算bruno呢啲呢度都有貨
我覺得行李有位或者本身有咪帶囉

其實呢度肯俾錢實買到
貴我又唔覺得貴好多
始終你擺落行李運過嚟其實我覺得都高成本

如果絲打嘅話我覺得可以買多啲衫
因為呢度品牌對比香港少好多
護膚品就可以睇吓Sephora Holt Renfrew
如果冇就可能藥妝店其實都會有
但係呢啲係我整體來講都覺得貴過香港
But again你運過來都有cost
當然有位你就自己放多一兩set
其實仲要睇吓你本身用緊會唔會唔夠力
呢邊天氣唔同香港
乾燥好多
如果讀2年既diploma...學費洗唔洗預25萬?
以前我既行李 (巴打) :
護照, 香港身份證, 手機 (有漫遊), laptop (係家有 iPad) , 鬧鐘, 火牛义機 (110-240 V, 還要去鴨寮街買加拿大轉換插), 洗頭水, 皂液, 毛巾, 少量藥的物: 頭痛藥, 胃藥, 止瀉藥, 一打半打底衫褲, 半打 socks, 2-3 件去街衫褲, 2 雙鞋, 冷帽 , 御寒衣物 (我帶 North Face ), chef knife (用來煮嘢食), utensils (筷子, 刀, 义, 匙), 幾支筆, 幾本寫字簿, 少量公仔麵, 少量餅乾, 少量水, 唱定少少加拿大錢, ATM 咭 (有 Plus or Cirrus), Credit Card (Visa or Master), 如果可以在香港用 Google Maps print 一些加拿大地圖

你地話駛唔駛帶洗潔精和洗衣液?

到步才買: 110V 風筒

歡迎補充
我咩清潔用品都唔帶
寧願瞓兩晚酒店
你唔沖涼?
酒店有
而且頭一日間屋咩都冇
點樣住
我自己用TD但成日出事
Scotiabank 暫時最滿意
出咩事,想去加拿大用td
我自己會帶
護照 其他身份證明文件(出世紙 畢業證書等)
一萬cad Cash
兩部手機(起碼有30日漫遊) 兩部laptop Kindle+三本書 鋼筆+鉛芯筆(仲有佢哋嘅墨水同芯) Bose耳機 USB hard drive 各充電線 剃鬚刀+髮產 Shun刀 瑞士軍刀 牙刷 護膚品1set 面膜兩盒 萬能插蘇 Usb充電器
衫:西裝一套 loafer一對 Nike防水跑鞋一對 白sneaker一對 nike拖鞋一對 恤衫三件 牛仔褲一條 t shirt五件 底褲兩打 soaks一打 chino兩條 運動短褲起碼兩條以上 2套屋企衫 overcoat Canada goose各一 毛巾三條 cashmere頸巾一條 冬天手套一對

到步買:充氣床 床具 熱水壺 衣架 一套碗碟餐具杯 一個濾水器 枱燈 可以擺上床嘅枱仔 地氈
洗頭水 沖涼液 洗手液 廁所紙巾同埋廚房紙
Expect佢有:爐具 電磁爐 雪櫃
大體係咁囉 諗到再講
我成日比人盜用 詐騙短訊又多(up到銀行資料)
針咭要唔要帶
我指由出世到成年人既打針紀錄
要帶 Covid-19 BNT Vaccine Record
要 printed copy 或用手機影張相
仲要帶冬天手套
有5年內degree申請owp
sumbit proof果陣應該submit咩文件
我見d人話degree就唔洗eca, 所以唔會sumbit eca?
你要upload grad cert/transcript
有日期有年份 佢會知你合唔合五年資格
ECA建議照做 做PR果陣要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞