加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
大家點睇

讀一年無乜用搵唔到工嘅post grad vs 讀兩年一定搵到工嘅diolpma

同埋sp申請唔到係咪可以叫學校退番頭一個學期嘅學費
你揸住SP就可以入境,通常開學一兩個月前會批你。 之前有吹風話開學前30日內先入得境,但唔肯定。
無香港人隊都會有ee隊

而無論執政黨係邊個 都唔會改變到加拿大需要移民同勞動力既事實
咁 dip 同 OWP 都可以行 pgwp ee
落閘前過咗去嘅大機會留得低
同埋港共會唔會發癲封出境都係未知之數
就係咁爽 所以叫你班傻9連登仔去讀2年 dip 或者 master就係咁解
master 甚至可以讀1年,畢業就直接申請 PR
依家好似得Air Canada好嚴格咁要30日內,其他航空公司都只係跟official話唔可以too early
唔會截 admission, 只會截今年嘅 admission
報下年9月啦
其實如果去owp
香港返intern到時有冇幫助?
返正職都無用啦
都叫左好耐
所以我估選完再cut都至少有一年時間過渡
25年26年grad就危險
姐係當我下年5月入讀 但我10月已經申請sp,但要等到2月先批sp比我?
理論上ircc喺你申請3個月左右(視乎人流)後就會批,但前題要有學校offer先可以申請sp。
ircc出咗體檢信,係咪一定要30日內去真係冇得延長好難請假
可以經webform 要求extend
但我睇網站係要咩預約唔到、無法出門驗身之類理由,請唔到假好似好冇力
Extend原因話預約唔到lor
但其實你都要請假架啦 星期六好少有期
但我上網睇過重有期
如果拖到9月就請到平日,而家唔夠人手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞