加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
各位巴打
我2017年畢業
Transcript上有寫”conferred in Nov 2017”
畢業證書都有寫11月拎嘅

咁係咪代表我係11月畢業
可以thru stream A 讀下年9月嘅grad cert?

定係其實計嗰年完sem時間嘅7月
計證書日期 入學前係五年內畢業就得
唔該巴打
u grad 申請owp 唔洗 除非佢要求
你可以同時做 因為apply stream b 你都係要有eca
行番上一代加燦條路
然後仔女流利英文,無野好輸

搵錢都係為左退休同提高生活質素ja ma
申請owp唔洗,但係之後你申請pr要,所以點都建議你喺香港嘅時候做埋佢,不過唔使擔心唔會影響你申請owp
加拿大嘅退休金取決於你嘅居留年期

純粹想老咗去攞福利又無交稅嘅話未必有着數
有冇人下年9月過toronto讀書
想識定啲伴一齊融入下當地
想問下諗住去個邊讀書/做野既巴打
會唔會買份保險?醫療住院個d
真呀,拎左楓葉卡再講啦
Btw拎完pr再stay 幾耐先拎passport
P r 後5年內 stay 3 年
正,生埋仔女,成家加藉,
好似上一代人咁
讀加拿大grad cert都要睇喺香港讀大學嘅畢業年期?
當然要 你五十歲都有得讀一年轉生咪好爽
唔該Ching
唔該Ching,咁我照搞左先
我一路以為只係owp先限5年畢業 原來一年制grad cert 都要

同埋我知讀完2年制diploma 可以行stream a
咁有啲2年制嘅grad cert又計唔計呢
我追過隔離post 有啲巴打都有呢個疑問但好似無人有conclusion
姐係1+5?
最快1+3
快過BNO
唔係

Passport 既話
加國宜家係 stream a (2+ 3)

Pr
就咁讀完2年書
唔好意思想問下,19年hd畢業,stream b要5年內畢業+1年工作經驗,預未必可以一落地就搵到工,係咪22/23年就要走?
23年好趕 最好半年內走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞