加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
照個邏輯諗就唔洗既 但我唔係加拿大官方
無錯 搵工要時間 但中途可能轉工 失業
係有好多program都讀2-year

但因為Ircc寫住”diploma”,prgram後面叫”Certificate/Asso.” 之類既,我都唔敢揀,驚日後做手續會複雜左,甚至ircc唔認數…..
thanks
咁假如我行steam a,就要24年在加拿大畢到業?
webform 成十日都無反應

問唔問多次好
搭單一問,係日本轉機過來,使唔使必須入境日本?因為第二日先有另一班機
26年8月前 畢業同交到申請
有人問過ircc,2年制grad dip/cert同1年制一樣,都係要5年內grad
Working holiday唔係得1年?點樣陪到3年?
你女朋友有owp,可以試下幫你搞埋spouse visa(common law partner)
我諗我哋買同一種機票
我都要等一日
唔洗同埋唔會畀你入
因為我見JAL咁寫:

//但是,以下情況需要入境日本。 請注意,來自入境限制對象國家的外國人不得入境日本。

東京國際機場(羽田機場)和成田國際機場之間的換乘

在成田國際機場轉乘第二天以後的航班//

第2個condition 咪要入?
唔好意思,睇左d資金都唔係好明Stream B計法
想問下係申請入境果陣要有5年內畢業?定係工作滿一年後申請PR果陣?
搞PR果陣當然係後者
OWP可以
如果本身無入境日本既許可有可能香港地勤已經唔會比你上機
利申:純9up
Post grad cert計唔計diploma
唔計
感謝
三年內有一年加拿大全職/一年內1560小時兼職工作經驗

<<<<<想問如果有間香港跨國公司叫我去加拿大分行幫手remote work返香港分行工作

申請PR時計唔計埋果一年全職/1560兼職經驗

(如果有齊文件)
想知道pr轉citizen係攞到pr起計3年
定嗰1年都會計落去
拎pr前既日子計一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞