加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike

但要有related degree 同入學前係degree畢業五年內
係30 都好彈性架啦 三年儲一年工時
本身有大學degree,但畢業超過5年,返轉頭讀diploma 會唔會唔批student visa?
因為我上網見移民局會覺得你大學走去讀diploma 好奇怪,懷疑你嘅目的
No
要睇你diploma係咪讀同你degree同一科。如果係就難搞d。如果轉科讀就冇問題,係移民局眼中,唔同科唔算倒讀
本身諗住同一科,因為我大學讀得好差,學嘅嘢都唔記得哂想重新開始讀多一次
依家咁有啲驚唔批,可能轉科
想問下scheme A/B...可唔可以帶埋女朋友一齊?(佢無degree)
唔得 最盡都要係結左婚之後拎pr個時一齊申請
唔一定要degree喎 只要係post-grad就可以
spouse/common law 可申請sowp一齊去
佢過左5年,佢行scheme a就要讀2年diploma
我上官網睇sowp...好似只係fulltime student and skilled worker?
無野 睇錯自膠

不過拎到sowp...都無方法拎到pr
sp同owp都可以幫配偶申sowp
但係要係spouse同common law partner
但sowp只係一個working permit, 如果要拎到pr都係要行返scheme A/B?
你兩個係加拿大,你行到stream a/b申請pr時味申請埋佢(spouse同子女可以)
佢冇任何post secondary degree自己行唔到stream a/b
佢有HD, 其實都行到scheme A(不過超過5年 要讀2年diploma)
所以諗緊如果我讀書 佢直接做野,到我拎左pr再申請埋佢會唔會更好
跟你sp申請sowp
你申請pr 既時候冇記錯佢都會有埋
都可以攞咗護照之後回流香港, 好多香港人都係咁
巴打已經批左permit?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞