加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
master 係degree既一種, 無呢個要求
我想問下work history 大家係俾返搵工嗰張CV就OK

定係其實要DEL咗學歷、成就嗰D
成頁只放工作經驗?
Master 同Doctor 計落graduate 喎師兄

唔識就咪亂up啦
17年畢業係唔係已經無機
拆開讀會容易D明 > graduate diploma or certificate OR post-graduate diploma or certificate
全部都係講緊diploma or certificate. Not master
同埋人地係行stream b 更加唔洗理 總之5年內grad左就得
Ok, 明解了
其實呢排都有exemption letter 比部份owp holder 冇工都可以飛去加拿大,拿拿聲做一年野就可以申請pr,不過如果你而家連owp都未搞真係好趕
可考慮stream a 2年diploma/1年grad/post grad diploma/ cert/1年master?
18都緊,要年尾/明年年頭 仲要係順利
讀Diploma有無邊間college推介?
想知加一
想問下
如果我女朋友係果邊岩岩拎左pr
係咪可以申請family sponsorship我過去?
利申 仲未簽紙結婚
人哋拎完pr同你結先問
請問關於學費退稅方面有冇資料來源?

因為我問過移民agent,佢話加拿大冇得退稅,或者佢有錯。
請問知唔知學費一年可以扣500加幣嘅稅喺邊度睇到?
Google已經有
係邊度寫要交出生證明?

唔係淨係領養既細路要咩? 大人洗乜?
有冇巴打知去多倫多嘅話可唔可以喺温哥華轉機?
而家冇乜機係直航
Google 一search就搵到

https://www.winnipeg360.co/tax-tuition/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tax-tuition

就如之前所提及,學費免稅額可以轉讓至伴侶、父母,甚至祖父母。學生需要填妥Schedule 11(若轉讓至伴侶,需另外填妥Schedule 2),然後學生可以自行決定將部份或所有免稅額轉讓至指定親屬。每年轉讓金額最多為CAD$5000。
唔係唔想幫你
想讀咩course唔講 去邊又唔講 想讀幾耐又唔講 幾時出發又唔講 好難答你姐大佬
就係plan緊呢樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞