加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
而家得,2026先dead
如果老實報想留係度會被reject, 咁stream A開黎有咩用,變左係當地讀緊/讀完冇耐個D先行到….甚至可以話同PGWP都有D衝突……

想知有冇人係如實報但批到SP
但呢樣野唔係就係想人留低咩?唔係好明點解會reject
落閘就認名
呢個就係 bug 學簽同hkpathway係兩樣野黎

另一個bug就係加拿大一直賣開學簽移民 但又要做樣話唔係
個個都知有衝突,但加拿大一直都係咁,批sp有佢自己準則,佢唔會理其他乜乜pathway
Steam B個五年內畢業要真係好on9,咁即係包含唔到所有申請owp既人
本身OWP都唔係比你用黎申請PR用
OWP同Stream B係2樣野黎
owp唔係exactly畀香港人行stream b 申請pr咩?
owp同stream b 好似都係突登開比香港人?

我諗佢意思係點解owp同stream b 都同時要5年內讀完書嘅,例如17年畢業宜家拎owp要即刻chur去做野, 做完一年野可能一個唔好彩過咗stream b 5年內畢業期限就兩頭唔到岸,點解唔extend長啲畢業限期,你owp限5年內,自然stream b應該長多1至3年內畢業比人,當係你搵工打工時間?
唔係啊

OWP原意其實係比香港人去加拿大做野行EE/PNP
而Stream B某程度上黎講係比已係加拿大既人快D拎到PR
咁當然如果OWP同Stream B夾到就 win-win
但人地設定Stream B個陣唔係單純for OWP既人
I hope….

50萬係咪即刻走得
final 幾多錢先夠
你預40 萬啦,去到慳啲洗應該夠
正確 pnp 叫省提名 係行EE以外另一條路
我想問下係咪只有即場加$100?
我一個月前做左upfront medical exam, 而家先知原來可以拎份copy
仲有冇得拎返?
你仔細啲思考下就會發現佢個畢業年期計到好盡
rule out左靠黎香港讀書變香港居民嘅大陸人
unless係細細個就出黎香港個啲
而且你估佢真係淨係想救人?人地加拿大領事講左好多次係要人才 either你後生高學歷/有錢賣學簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞