加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
上網個期唔準的
拖到9月難d 都隔兩個月🤨
而家唔會預約唔到啦 好似有信同佢講會點都比到30內既期你
2016 grad stream b用唔到?
即日有冇可能聽日打去試下
Cant 過左Stream B五年畢業期限
係啊 但偷少少雞 應該都得嘅 但拖唔到去九月lor
即日應該難d
不過去問下夾下時間應該唔難
索性試下聽日一早等開門walk in,我得聽日得閒,唉想喊
Air Canada個到可唔可以講詳細小小 姐係超過30日佢一定唔俾你上機?
air canada 講到明 你開學同登機相差31日都唔會比你上機
好彩有巴打提一早要買機票,而家9月前開學貴到
因為錯security question而比IRCC lock左account
之後開左個新account 打算link返去個舊application 但唔知填錯咩搵唔到自已個application 每日得5次機會試 已留 webform問
有無人試過?
想問下呢度有冇人讀個Engine個degree 同master係唔同field既呢?

我打算讀一個同degree完全唔同既master degree,但見到普遍唔同省都係話要做EIT都要求degree係related field先可以申請

假設我就咁讀左個master degree我可唔可以用其他方法申請EIT?
唔得 要 stream A, EECEC, PNP
應該個個省唔同,因為engine (同好多專業) 係省發license
https://www.peo.on.ca/licence-applications/become-professional-engineer/general-academic-requirements
Please note, there are currently zero graduate degree engineering programs accredited by the CEAB.

要個 regulator assess 你個degree 係咪 equivalent
應該要香港 degree 做 ECA, 再睇下省嗰邊受唔受
唔受就即係你要重讀加拿大 undergrad
但我香港讀個科同master讀個樣野係唔relevant。係咪已經完

想去Alberta 個邊
你被逼要做返原本嗰行
除非你用其他方法攞到PR, 用local 價重讀Canada ug degree
所以外國好興second degree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞