加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
我個OWP申請左大約10星期都無消息,咩都交哂同completed,但一直個status 寫action is required(只係補交過uni cert),有無人都試過?
想知係咪要交左第一學期學費先可以申請sp
申請失敗有無得退學費
絲打有無追問?
正常學校申請sp失敗通常可以退既
有Letter of acceptance(LOA) 就可以申請sp,通常比左第一學期學費先比LOA你
唔使簽,交晒submit時會再叫你一次過電子簽名
💲OWP申請費收據(後述)➡️Proof of Fee Exemption
先交錢,後交表,可以免100蚊Holder Fee

見加登咁講 想問waive嘅方法係upload收據去Client Information

我想搵佢email address 但搵唔到.. 你通常點問既? thanks
同埋想問驗身流程
Request for Medical Exam 唔係等出驗身信先驗咩
APPLY OWP時MEDICAL嗰項可以UPLOAD啲咩
你按個問號睇吓
想問下我諗住行Stream A,想用本身係香港畢業既part time master去報個相關 Postgraduate Diploma,個master未過5年,但有冇話個master一定要讀兩年以上?同本身master係part time讀會唔會有影響?
屌 岩岩睇POST先知我無
一直以黎都係得一封寫biometric 有效十年
一封係批左OWP
喺第二頁一大段字到,你係咪check嗰個位?
SORRY, 見到有啦
唔該晒
同問
未有job offer都唔知依項點填
又唔見有instruction專係教依項

跪求教學
study permit係咪畢業後90日到期,要離境?
HKers有priority processing但應該都未必90日內成為pr?
咁喺study permit到期經stream A申請楓葉卡 之間呢段時間用咩身份留低?
唔肯定仲有無其他方法
但係讀完多過8個月既課程可以申請工作簽證 工作簽證既長度取決於課程長度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞