加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
新post留名
唔好意思,伸手黨一問,WES既學歷認證係成績表出咗就可以做?定係一定要等到學校出咗畢業證書我先可以拎住申請?唔該各位巴絲
想知道讀完兩年拎到or仲可唔可以返香港生活/做野
係可以的
不過如果諗住攞咗 PR / 護照再返嚟香港, 就不如留在香港啦
無謂去加拿大嘥錢嘥時間啦, 我講真架
我想問下申請OWP問題
如果未有個邊OFFER
Employment Contract (required)
Letter from Current Employer (required)
Employment Reference Letter
呢堆都比唔到,可唔可以就咁SUBMIT申請?
settled
想問下Request for Medical Exam
比BODY CHECK REPORT?
搵唔到指定醫院個D LIST
pdf寫Not Applicable
得一間 ump
遞哂啲資料後
佢既reply係 Your application was cancelled. We will send you a message with details.
第一次聽
PR 有居住係加拿大既日字做條件
你住唔夠佢會cancel 左你個pr
詳情可以google
Yes.
需要Pgwp/owp先可以留低等。

最後一個sem差唔多畢業就要申請定work permit

正常processing time係4x日

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/check-processing-times.html

可以得閒上去睇吓
謝謝巴打
我想問係咪deter交medical report
因為booking都要時間
想問下
等pr card呢4x
到時一定要留加定返香港等佢寄
typo defer
你交左application未?交左過幾日佢會出封信叫你做medical exam有deadline。不過你而家打封ump book定都得嫁啦 medical exam可以upfront, 一年有效
未,我差form都upload唔到
點解開個2張form都error?
利申google左down完reader都係咁
你打過去講你已經拎咗驗身信
佢哋通常會安排個啱嘅日子

如果真係唔得先send email to ircc
雖然覆得好慢
一定要留低

申請pr同passport 果段時間都係要留低

Passport 正常平均要等一年
武肺呢排唔知要等幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞