加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
吓有話要全英咩 真心唔知
我中英放左上去過左喎
中+英文一齊都可以
利申:已拎sp
想知有冇人GCkey login完 welcome page傻咗跳咗出去?
試過,之後我第二朝再入就無事
chef knife可以帶?
照X-ray果陣冇俾人周?
2016香港U grad想移民加拿大 依家諗緊用stream A 過去讀個兩年diploma定係香港讀完master去個邊搵野做再用stream B拎PR好

上網搵加拿大啲master program好多都要4年既bachelor's degree with GPA >3. 小弟3年制加2.9GPA 好似meet唔到個requirement

如果係香港讀完master又驚個邊搵唔到野做

有無巴絲可以畀意見
checked-in luggage 係可以的
或者問航空公司囉
16grad 拎到OWP 但so far 行唔到Stream B
因為兩個申請時都要五年內畢業
如果想報加拿大master
其實reference letter係咪一定要?
如果冇既話,係咪一定唔收呢
報過幾間都要填晒reference 嗰3條友先submit到application
其實連學店Master reference 都係基本要求
係咪都不外乎工作上司或學校以前既professor?

咁我諗應該咩科目都要reference letter又唔係太想周圍問人拎reference letter咁,人地都唔記得我邊個啦,呢個時世出國讀書咪即係間接話比人聽你準備移民
如果2024先讀完 到時owp應該冇得apply
economic class 可以係你等緊pr時申請bridging open work permit
而家non-economic class唔知得唔得
我個人估得瓜
影相同打指模做身分識別
驚比人盜用身份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞