加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
so far未見過唔洗 快快手考個先啦
IRCC個portal話approved但係未有POE畀我要等幾耐?
想問問車牌果一邊,我見佢安省個網話international diving permit 係1年,而又有application 係for用IDP 90日以上既人,但又見到TG話係60日,想清楚係唔係得60日可以用國際牌?唔該晒。
Applicants who have completed a university degree where the primary language of instruction is English may have this requirement waived.
同問
OWP係一種visa黎 比你入境 搵任何工 做野留底
Stream B 係PR pathway 當你透過OWP/其他類別的working visa儲夠指定時數就可以經Stream B申請PR

一般香港五年內畢業 行StreamB嘅意思就係:
申請OWP 入境做夠一年野 再經Stream B申請PR
留意返OWP同經StreamB搞 PR都要5年內畢業
幾時apply 係咪收緊咗之後
而家喺收緊咗 Peter 仲停留咗係一兩年前
死廢中
明白,唔該曬
想問多d,
如果我同時申請埋配偶同子女過去的話,
配偶都是working visa, 子女就沒有讀書福利 要俾國際生學費?
試吓囉你作差小小篇文都可以等收皮
1/6 之後收緊哂SP
呢個唔清楚!其他ching代答
知唔知reject個主因係咩

想小朋友讀小學前走,實在無錢課金讀書,
又咁岩5年內u grad, 想帶埋小朋友走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞