加拿大移民討論區(7) National exemption for HKers

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
我都係買咗轉機
搭單問嗰個72hours檢查係咪計最後一班機落地前72?
StreamB好急 差唔多係依家落地就要開工
申請OWP 係咪一定要upload 埋個medical exam 先可以比到錢同交到application form?
但我見申請表得60日 有冇得交左application先 之後再後補個medical exam?

仲有聽聞有人話而家個申請費好似改左話唔洗咩holder fee? 但我見仲有
你按嗰欄嗰個問號,會有表俾你剔ys,之後出信俾你做體檢
fee嗰到睇官網步驟,俾完錢先申請
唔該想問吓WES 嗰到grad完最快幾耐申請到
22grad 諗緊可唔可以一早(3~6月)就同學校申請寄信去WES
WES快則一個月 耐則三個月
不過你6月拎到cert 嘅話應該趕到owp嘅
Cx唔係有直航咩
AIR CANADA 都有
搵到NOC 0AB 工就可以行 EECEC PNP
你交左錢同表未,交左先一步一步攪。你一日未交唔知佢會要你啲咩
有無巴打諗緊2023年九月去行stream a (owp 2022年年尾申請,然後去讀一年pg diploma)。

我以家係澳洲,2021年degree grad,但衡量過個難度同隱陣程度所以諗住如果2023年如果澳洲無special path,或者抽唔到189/190 就去加拿大。

2023年先去係因為想等澳洲呢邊甩p,可以exchange加拿大licence,同埋想儲多少少錢先去。

如果2023年9月course intake, 2024年年尾讀完,再用stream a申請pr係咪無咩風險,唯一擔心係大選後policy會改。
stream b 都有諗過但如果3-4 cad可以搞掂stream a,好似會穩陣啲。

有無專家可以比啲意見我
Ab 都得啦 申請owp 有工咪b 無咪a
兩年儲30萬 全部食屋企都未必得 何況唔夠

其實無hkpathway 之後一樣可以學簽移民 不話要計分咁解

考好 dse 再算 變數太多 記得儲錢 開源節流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞