HSBC BT 吹水區

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
今日分行有位BT同事farewell
入嘅人多 走嘅亦都快 同期同學都差唔多走左半

Bt真係咁唔好做? 點解咁多人走?

最主要係個工作量同埋工作環境
除左食飯 基本上全日係無停手 不論teller 或者 gb 階段
Teller時期做transaction同時兼顧埋跑數 referral gb 就更加唔洗講啦 有時compliance嘅嘢跟唔足好易奶嘢
加上晨咁早嘅con call 以及收檔後要做嘅late work 再經過全日csm或gbm瘋狂轟你 基本上放工成個人已經好麻木

不過咁講 呢度學嘢係一流 係度捱到一年半載 跳去其他行會覺得輕鬆好多

我已經想轉去hs
唔想做counter ,想一下玩sales ..counter野我真係唔得,我鐘意講野,唔撚係數野

咁睇唔開轉HS
我咁諗 坐下counter熟識下operation嘅嘢 以及了解下counter同事嘅practice 第日做sales role果陣都方便啲

可以直接sales,唉,你做左幾耐?
如果大半年都做唔到gbo都唔知跳去邊好
係咪考定iiqe牌會有用? 如果係 要考邊幾份? 仲有冇其他牌要考?

升GB IIqe考1 2 3就夠 如果有上進心嘅可早點考埋SI 1 7 8 第日可以跑多幾範

銀行安排要你考定自費考? 有冇堂比人上?
有冇人識考完iiqe點claim 錢
hs teller有offer 下個月中可以返工 未簽約
但同時in緊間中型保險公司 做驗證 人工差唔多
我覺得bank前途好d轉工易d 同埋驚被blacklist
唔知點揀

除左食飯 基本上全日係無停手 不論teller 或者 gb 階段
Teller時期做transaction同時兼顧埋跑數 referral gb 就更加唔洗講啦 有時compliance嘅嘢跟唔足好易奶嘢
加上晨咁早嘅con call 以及收檔後要做嘅late work 再經過全日csm或gbm瘋狂轟你 基本上放工成個人已經好麻木

不過咁講 呢度學嘢係一流 係度捱到一年半載 跳去其他行會覺得輕鬆好多

我已經想轉去hs
唔想做counter ,想一下玩sales ..counter野我真係唔得,我鐘意講野,唔撚係數野

咁睇唔開轉HS
我咁諗 坐下counter熟識下operation嘅嘢 以及了解下counter同事嘅practice 第日做sales role果陣都方便啲

唉咁你快d quit啦 唔好哂時間了
知唔知sales幾難做
Gb一日8隻卡
hs teller有offer 下個月中可以返工 未簽約
但同時in緊間中型保險公司 做驗證 人工差唔多
我覺得bank前途好d轉工易d 同埋驚被blacklist
唔知點揀

未簽約話有其他offer會blacklist 咩
一定係係石門training? 有無機會係奧運?
有無26號on board既朋友們🤤

絲打都係返奧運寫字樓?
呢到

絲打都係返奧運寫字樓?
呢到

31號report duty但仲未收到約

sd email問點知個HR放大假
你地邊間行
你地邊間行

自爆post?
你地邊間行

自爆post?

因為我間行都有個新手今個月尾黎report duty
睇下係咪咁岩
我個title 係group directory ,email 係cso,但合約係bt,點搞好

絲打都係返奧運寫字樓?
呢到

我都想返back office😢
分行咋我
你地邊間行

自爆post?

睇下係咪咁岩

可能係我🤦🏻‍♀️
你地邊間行

自爆post?

睇下係咪咁岩

可能係我🤦🏻‍♀️

你係邊頭先

咁岩嘅
我聽日都有同事farewell wo

巴打

People come and go
已習慣孤獨

平時對客已經攰 再加埋要處理同同事關係 好想有個空間俾自己靜下

原來今日我行都有人last day都係bt黎
自爆勿相認
咁多ching月尾onboard
應該我月尾先有得升
拎左兩日假
想問下其實個career band 點計

入職係band 7但好似升幾級都係band 6
想問下其實個career band 點計

入職係band 7但好似升幾級都係band 6

Cso band 7
Gbo band 7
Pro band 7
Arm - ttrm band 6
Csm band 6-5 csm 有分 csm 1 csm 2 csm 3 幾個grade
Gbm band 6-5
Bm 4 仔

咁岩嘅
我聽日都有同事farewell wo

巴打

People come and go
已習慣孤獨

平時對客已經攰 再加埋要處理同同事關係 好想有個空間俾自己靜下

原來今日我行都有人last day都係bt黎
自爆勿相認

巴打你唔係002 咩
一定係係石門training? 有無機會係奧運?

九成堂係石門 有啲特定堂會去下第二到咁

我已經想轉去hs

咁睇唔開轉HS

差唔多半年 上星期已nom 9月effect 呢加counter platform 兩邊輪住做
係咪考定iiqe牌會有用? 如果係 要考邊幾份? 仲有冇其他牌要考?

升GB IIqe考1 2 3就夠 如果有上進心嘅可早點考埋SI 1 7 8 第日可以跑多幾範

銀行安排要你考定自費考? 有冇堂比人上?

自費 考完合格有得claim 堂就沒 做下past paper就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞