HSBC BT 吹水區

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
其實邊間branch最好?

我個人認為大行好,數一定有先
唉,成日聽人講,cso同bt冇分別,堆cso個個做左兩三年都未升,好撚驚好似佢地咁
未考iiqe嘅巴絲,你地入左職係咪就開始考?
我見翻工嗰時佢地個網有温書材料,其實可唔可以e比自己?唔想去買

入職三個月左右考曬差唔多 因為仲要上牌加上完相關堂堂先會nom你
你叫gbo forward俾你 佢地有好多 自己印出來就可以

Nom 之前唔洗上相關既堂
Effect 左之後先開始上cpd 同training

大行都係睇邊間 旺角001 bt 都要一年
因為實在太多人
28號做完online assessment. 想問大約幾時先有得interview?
我等得好苦

我上星期做完 呢加都未有

有冇人解答我地呢d苦命人

我自己就apply完一星期內收到電話做online test,再等唔夠一星期通知interview, in完足足兩星期收到電話有offer. 而家等緊個email 佢話會send黎,但等左兩日都未有. 星期一冇就睇下問唔問到佢.

個人意見 要瘋狂催HR 有時會跟漏
正常程序: interview得左>verbal offer> background check> 簽contact
至於時間長短 好睇bg check 文件交得齊唔齊 以及邊個follow你 我見最長等左3個月

我星期三收到電話offer, 佢話會send email 比我,我星期收唔到係咪應該催下佢? 佢講明我八月頭返工,我驚佢background check 趕唔到.

比左offer你通常唔會走數 下星期打去問問 你預未必準時八月頭返工 可能會遲少少

仲未知background check要交咩比佢,收到電話果日佢話第二日就會開始check

唉,成日聽人講,cso同bt冇分別,堆cso個個做左兩三年都未升,好撚驚好似佢地咁
我見翻工嗰時佢地個網有温書材料,其實可唔可以e比自己?唔想去買

入職三個月左右考曬差唔多 因為仲要上牌加上完相關堂堂先會nom你
你叫gbo forward俾你 佢地有好多 自己印出來就可以

除咗HKSI IIQE仲有乜要考

Iiqe好似都唔洗考哂,其實我見iieq個網有note,係咪睇下都夠考?

Nom 之前唔洗上相關既堂
Effect 左之後先開始上cpd 同training

大行都係睇邊間 旺角001 bt 都要一年
因為實在太多人

唔該曬巴打補充

我上星期做完 呢加都未有

我自己就apply完一星期內收到電話做online test,再等唔夠一星期通知interview, in完足足兩星期收到電話有offer. 而家等緊個email 佢話會send黎,但等左兩日都未有. 星期一冇就睇下問唔問到佢.

正常程序: interview得左>verbal offer> background check> 簽contact
至於時間長短 好睇bg check 文件交得齊唔齊 以及邊個follow你 我見最長等左3個月

我星期三收到電話offer, 佢話會send email 比我,我星期收唔到係咪應該催下佢? 佢講明我八月頭返工,我驚佢background check 趕唔到.

比左offer你通常唔會走數 下星期打去問問 你預未必準時八月頭返工 可能會遲少少

仲未知background check要交咩比佢,收到電話果日佢話第二日就會開始check

工作,學歷證明,以及你apply份工果陣嘅cv,全部要scan完upload曬上去background check個system。記住, 你真係有果d證明先好落cv

基本上夠 iiqe考1,2,3就ok

Iiqe好似都唔洗考哂,其實我見iieq個網有note,係咪睇下都夠考?

背past paper 啦 notes會睇死你 iiqe paper唔知1定2改左少少syllabus 睇past paper唔明可以refer返下notes
Past paper 可以E去自己公司Email 跟手係公司print

工作,學歷證明,以及你apply份工果陣嘅cv,全部要scan完upload曬上去background check個system。記住, 你真係有果d證明先好落cv

個HR 都有提過我 有證據先好upload. 份cv唔可以造假,我本身之前有份pt 返左一年 冇左糧單 都remove左. 如果工作證明得ref letter 夠唔夠? 定要埋pay slip , bank statements 果d?

個HR 都有提過我 有證據先好upload. 份cv唔可以造假,我本身之前有份pt 返左一年 冇左糧單 都remove左. 如果工作證明得ref letter 夠唔夠? 定要埋pay slip , bank statements 果d?

另外,因為我呢幾年唔係香港,我主動比埋外國Police check 會唔會加速佢批到?

另外,因為我呢幾年唔係香港,我主動比埋外國Police check 會唔會加速佢批到?

仲有,background check system 係first adv 個網?定hsbc career 有得upload 果d?
Accept左 恒生offer, 跟住收到hsbc offer, 想reject 恒生,會唔會之後hsbc都backlist我 我恒生果到accept左5日左右,未簽約,佢bg check緊

兩間公司都係簽agent contract

未簽應該唔會啦,我都等緊bg check
想問各位phone interview 係咪全英咁濟

第一個call 係鬼佬黎,我覺得唔算phone in,只係問簡單野

第一個call 係鬼佬黎,我覺得唔算phone in,只係問簡單野

問d咩呀咁
英文電話interview 咁型

問d咩呀咁

唔記得 如果係interview 佢會打黎 約個時間再打比你 所以冇咩好準備
做完個assessment成個星期都未有interview
個job status係Active (Accepting Job Submission)
如果收左皮既話係咪唔會咁寫

問d咩呀咁

上星期phone in完 全英
佢問我以前份pt有咩做 點解想做呢個位 點解覺得自己啱呢個位之類 同埋問expected salary (offer係14k+1) 之後會叫你做online assessment

利申: 講到1999 到而家都未有offer
個job status係Active (Accepting Job Submission)

Accepting sub 係指仲開放比人apply?
究竟要捱幾耐teller

Accepting sub 係指仲開放比人apply?

我自膠左
我係想講個submission status
佢寫Application is being reviewed

問d咩呀咁

上星期phone in完 全英
佢問我以前份pt有咩做 點解想做呢個位 點解覺得自己啱呢個位之類 同埋問expected salary (offer係14k+1) 之後會叫你做online assessment

利申: 講到1999 到而家都未有offer

我完全同你一樣 仲等緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞