[投票] 我篩選左16隻近十年最佳遊戲

869 回覆
45 Like 221 Dislike
我已經講咗呢樣野>「基本上評乜排名都好,去到最尾都係睇個人喜好」
同你句野冇衝突>「基本上我會話依啲公眾投票從來都係鬥人氣,同遊戲品質冇乜直接關係」
所以唔知你不停舉出其他game缺點既目的係乜

我話d人會覺得odyssey唔值第2,係冇同你指出odyssey多負評既原因有衝突,因為我呢句野係一個結論黎
結論之前係可以綜合晒好多個原因,呢個case絕對唔係單單因為一兩個原因而有咁既結果出現

另外你上面指緊Mario成個ip 喺連登少人熱烈討論、唔係最受歡迎嗰堆game,黎support odyssey 點解多負皮
但你依家拎odyssey呢一隻game黎講,仲要係場外data黎討論連登既情況,係唔fair

樓主都認漏講排名唔分先後,d人投晒票成二十幾頁先pin
係要爽手準確應該開個新po直接寫明排名唔分先後,用英文字母去排,唔好打咁多字,咁會易control好多
有vr設備都玩唔得耐,係好好玩但玩vr game太攰,中途棄咗
人中0 都可以一戰既
NIER呢D咁既賣女賣屎忽中二病劇情遊戲比班毒撚吹到咁大
遊戲性又唔係真係高得去邊 加下D彈幕轉下視角就打哂J咁笑撚死
我冇話大家講嘅嘢有conflict
一個投票POST討論遊戲嘅優點缺點唔係好正常咩?

關於mario,首先,"以我嘅個人經驗,mario不嬲響連登都唔係最受歡迎嗰堆,亦好少見到有人好熱烈咁討論mario有乜好"
其實見解係源於觀察,而我認為可以歸於兩個原因
第一個原因係mario嘅角色設計係唔吸引,唔太吸引新血
依個當然係成個mario ip嘅問題,但個問題係吸唔到新血,唔係冇咗啲舊血,咁有人討論前幾代同依個原因都係冇conflict。
第二個原因係寫到明講odyssey,唔係成個ip

清楚返你想反駁個位響邊先
一、你唔認同mario響連登唔係最受歡迎嗰堆,我嘅觀察係錯嘅
二、你認同mario係連登唔係最受歡迎嗰堆,但你唔認同我講嘅原因
你認為最大嘅原因係樓主嘅擺位都文盲導致依個結果

點解唔好可用場外嘅資訊去討論連登嘅偏好?
如果遊戲本身外面嘅風評已經係差,咁大家會問點解去到連登就
反而我會話,剩係用連登去數據去討論一隻game嘅好壞,咁樣先係唔fair

都係嗰句,個post寫明投票
"歡迎各位投票,睇下邊隻係Number 1"
你會唔會覺得一場投票,一號候選人係暗示好過二號候選人?
本身規則已經係清楚,pin出嚟係俾啲文盲理解
*如果遊戲本身外面嘅風評已經係差,咁大家就唔需要特登質疑連登出現依個結果啦
如果每個genre game都要揀一隻最好
個人覺得detroit become human都可以一戰嘅
但要爭奪10年內最佳遊戲,似乎上面嘅都冇乜競爭力
你唔對我講既野去傾即係已經多餘,你畀我感覺係提埋其他遊戲缺點係想開多個topic去討論第二d野,但我感覺係冇咁既必要

你以Mario喺連登情況呢個觀察,黎證明odyssey食咁多負皮,係相關但唔會準
即係我要分析mario kart就會用返mario kart既data
同埋,照你用場外data去睇連登既話,唔知你點樣得出「Mario 呢個ip角色設計吸唔到新血
我就唔知點搵到咁specific,所以我淨係用銷量去睇,就知反而係多咗新血
你仲要假設咗d人討論既都係舊人冇新人

我個point係投負皮者覺得odyssey唔值第二
好多唔同原因令到投票者對odyssey有一個評分,而#1字多 + 冇講明排名唔分先後,誤以為樓主排odyssey第二,係一個推動因

都係嗰句,樓主都認漏講排名唔分先後,d人投晒票成二十幾頁先pin
係要爽手準確應該開個新po直接寫明排名唔分先後,用英文字母去排,唔好打咁多字,咁會易control好多
GTA訓係度都贏,總之有呢D ranking, GTA: 在坐咁多位都係垃圾
呢隻game令任豚既戰鬥力提升左幾多
cyberpunk唔止bug到仆街,佢係一隻未整完就賣嘅game,跳落水連水花都無
討論優缺點嘅起因係你話zelda拎第5唔失禮,而我認為依個講法有問題。
如果你有留意連登其他類似嘅討論,不嬲zelda響連登都係best of the best。若果用排名去諗,排響nier/odyssey/tlou後面完全係失禮。
兜咗個圈,你而家認唔認為zelda拎第5係失禮先?

你可以話排第幾係冇需要討論到遊戲嘅優缺點,投票就係講人氣,唔一定關遊戲質素事。咁點解mario嘅人氣比zelda/gta5/tlou差咁多?依啲唔值得討論咩
依條thread係始於依句留言,「比負皮果D係咩原因,介唔介意蒲個頭出黎講下
唔係就正正係大家想知道負皮嘅人認為odyssey有乜嘢缺點咩?
你覺得唔需要討論嘅原因,係因為你假設咗好多人都係誤以為係排名所以投錯票,投錯票就唔需要討論落去。
我個問題係,真係咁多人投錯票咩?響依個點唔係大家都做緊假設咩?
退一步去講,係啦,好多人睇錯,咁點解大家睇到odyssey拎第2會咁反感,依個都係可以討論架喎。

點解你會覺得我引嘅場外資訊係support緊我講嘅原因
不嬲只係嘗試諗下除咗投錯票,有冇其他原因導致odyssey比較少人鍾意
吸引唔到新血係我係用錯字,本身係想講mario因為以上原因令到佢比較難做到玩家心目中嘅best,同最受歡迎嗰堆有啲距離。

都係嗰句,個post寫明投票
你可以話個post可以寫得好啲,但其實個post本身就睇得明
個情況就好似有套電影,有一個人死咗,下一幕就跳到十幾年後有人去拜祭佢
觀眾睇完之後去話電影製作者漏咗影到封棺,漏咗拍喪禮。你啱嘅,係冇拍,但正常人都睇得明,除非冇睇。
btw 有啲字眼我係打得唔準確,係我問題
但唔只係mario少人討論,係odyssey都少人討論
我已經講咗呢樣野>「基本上評乜排名都好,去到最尾都係睇個人喜好」 同你句野冇衝突>「基本上我會話依啲公眾投票從來都係鬥人氣,同遊戲品質冇乜直接關係」
我一早提咗
zelda拎第5咪代表d人喜好排佢第5,人氣第5,根本冇需要再捉住其他d game既缺點黎講

要討論優缺點你咪去返條thread講,你quote我但傾佢問題
而你要傾原因的話同返嗰位巴打傾,我答佢既係結論,而唔係諗住搵原因
拗咁耐其實冇咩意義
各持己見啦係咁先
唔明你執住句嘢邊個講先為乜
依樣嘢我響#346已經提出過,不過冇乜人理
佢預設咗連登仔係無偏見
所以唯有得出幾百個人文盲睇唔明投票
明明無一個留言係話Odyssey唔值第二所以負評 佢就不斷幫人揾理由
both啦,應該真係有人睇唔明,但有啲就真係偏見
不過咁講,其實剩係睇正評已經可以分到有啲game係神枱中嘅神枱
就算有人睇錯,都唔太影響結果,而且結果都唔太意外
Mario都可以傾咁耐
btw我o岩o岩開翻Mario
發現原來我一早999月亮
湖之國是但影都好靚
“我就根據網上評價同知名度篩選左16隻代表作,基本上都係近十年公認既最佳遊戲”

見到魔女, BF1, 黑旗都入圍“最佳”16強
心諗係咪入咗平衡時空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞