[投票] 我篩選左16隻近十年最佳遊戲

869 回覆
45 Like 221 Dislike
點會多餘 兩樣野黎

第一段就講緊佢釐定準則既問題
兩隻評價差唔多都好
睇番 突破性 代表性 等等
都可以係舊果隻較出眾 同埋實有其他野唔同左
就咁話新一代畫面好啲咁就算就有啲求奇

後面問就係講緊佢唔跟自己準則既問題
佢依家自己講話評價差唔多就用新作
明明有新作評價差唔多 咪問佢做乜鳩
thanks巴打幫我解釋

AC系列黎講,Metacritic同IGN, Gamespot評分較接近Black Flag既係Odyssey,不過後者metacritic個user score好低,應該係因為Origins打後冇左以前既「刺客」模式導致

至於AC3同Black flag評分較近,AC2就不在十年之內
其實論故事,BF1更加入味,不過BF3作為呢個系列崛起嘅作品,奠定咗佢同Call of Duty可以叮噹馬頭嘅地位,當然大家會覺得佢嘅地位好高。

我玩PS4 BF1一次外掛都冇見過,公道啲講電腦版外掛係一個好麻煩嘅問題,越出名嘅遊戲越多
Ac ezio collection 係十年內
如果你鐘意劇情,你會睇到witcher 3點揀都唔會有perfect solution,我自己就覺得成個故仔將人,妖,精靈等等嘅無奈,都表達咗出嚟。
P5R真係咁好玩?
無玩過之前果D會唔會唔明
原來user score低
咁都真係唔係好刺客feel既

btw 如果計COD4 remaster版
咁係2012之後出既
Ezio三部曲裝其實都有AC2係入面嫁....
屌你老母臭閪竟然冇 gear of war 就知你連 xbox 都未玩過
哈哈完全唔記得Ezio Collection, sorry

至於COD 4,係槍擊game中的確係最高分之一,而且story極正,可惜係remastered版……alternatively其實BF1評分僅次少少,加上我對佢既story mode都好深刻,所以最後覺得入選都ok,就揀左佢
巫師啲支線係好過rdr2
Rdr2好多係行彩蛋風格
但係巫師結局我覺得收得唔夠好
鋪左咁耐既wild hunt 收得有啲求其
獨立故事,可以話係persona 系列最佳入門
不過同p1, p2 唔同,不過呢兩集今時今日都冇人玩
但如果你中意真女神系列,可以玩/了解,因為比較hardcore 少少
綜合黎計
Divinity original sin2一定唔輸比樓主戈16隻驚
一隻回合制既驚都可以整到咁好玩
絕對屌打連登神作persona
我其實好鍾意MGS5,想知點解竟然會負皮多過正皮
弱弱一問 上面大部分都有玩 但咩叫3A
留名
呢16隻驚除咗p5冇玩過之外其他都玩過,小弟講講對其中一啲唔同意上榜既驚既意見:
1. mario
遊戲性100分,關卡設計超一流,音樂亦唔差,尤其是首主題曲啲歌詞令玩家熱血沸騰,但故事性太差,zelda都冇乜故事性可言但都叫有啲野睇下,mario係接近0
2. MGSV
故事性同遊戲性都足夠,但缺點係openworld地圖太空洞同埋係半成品
3. Bayonetta
玩法類似dmc但比dmc遜色,故事同畫面都係,所以我覺得dmc>bayonetta
4. bf1
樓豬又話唔揀多人驚不過講下佢個multiplayer
利申定先冇玩story mode
Bf通病外掛多到仆街ea完全唔撚理
載具太屈
5. black flag
玩法同故事係assassin creed系列嚟講算出色同創新,但openworld都係ubi一貫作風太過罐頭
6. re2
畫面真係大躍進,玩落恐怖過以前好多,不過玩法冇乜特別,唔算特別出彩
7. ff7remake
不愧係se畫面同音樂都係一流,tifa直頭正到令我想衝入隻驚度同佢瘋狂扑野但隻驚既致命傷就係佢唔係一隻完整既遊戲,只係第一部曲
如果要我推呢個榜既top3出嚟我會揀
Nier(完美無瑕既音樂同劇情,互相配合下令人爆機後都久久不能忘懷)
Rdr2(openworld精細到屈晒所有市面上openworld機,人物刻劃極為出色)
Zelda:botw(壓倒性既遊戲性)
絕對同意
啲人成日話last of us 1係神作
我都有所保留
玩法唔突出 故事又唔係頂級 又唔係曲折離奇 又唔係起伏波瀾 伏筆又唔係多 又唔複雜 甚至當年我一邊玩一邊都大約估到哂個劇情發展
我自己會評佢係佳作 唔會係最頂級既作品
老老豆豆啦
Witcher識用魔法擋
反應又快到可以避 或者用實物格下
邊有咁易亂箭射死
反而埋身圍毆 消耗佢 搏佢出錯都正路
最錯就係自己落場打姐
你19999999都好難怪人地唔明你嘅意思嘅
Witcher個主線係唔夠好
Witcher既支線同dlc就真係頂級
故事係因為父女情寫得好
睇住佢地感情既變化
Joel最後點樣save the girl fuck the world
基本上就係大廠重點推出既遊戲
Halo 比gear of war 更出色,不過Bungie離開咗之後就慢慢衰落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞