[投票] 我篩選左16隻近十年最佳遊戲

869 回覆
45 Like 221 Dislike
唔知佢地負評咩
個engine係樓主評嗰啲game 之中最勁嗰隻
任務重複?
咁你哋想加啲咩?gta 2077 嗰啲扑野任?
話任務重複啲撚樣
不如話除咗botw之外 所有game都係垃圾
我私心會揀God of war第一

但客觀應該真係GTAV第一
柒左就認啦
不過你又真係試下無聲,睇下仲有無所謂打擊感
三國殺係炒game既垃圾,仲攞出黎講
witcher同nier重點係睇故事,刺客就算吧
我都無話唔聽聲 可能我中文差 我覆唔睇畫面睇乜係想反問畫面好有咩唔好 唔係話畫面係打機唯一要素 缺一不可係基本常識
最撚難唔單止係關卡難度高左好多,仲要一途死左,無check point,要由頭來過,一次過過關
Botw先係神枱中嘅神枱
gta5嘅情況有啲似"You either die a hero, or you live long enough to see yourself become the villain."。佢係好玩,但佢玩咗咁撚耐都唔出下一代,搞到變咗唔肯退落嚟嘅死老嘢
Nier其實有好多可以屌嘅地方,好多場景空盪冇設計、難度設定拿捏唔好,槍有自動瞄就太易,一升難度冇咗自動瞄就太難、HACKING嘅玩法絕對講唔上好玩。
點解Nier可以上神枱,其一係佢會咁嘅成本可以完成到咁,其二係成個主角設定、叙事、BGM做得太好。依度亦提醒咗玩家/開發者,一隻遊戲唔一定係乜嘢都做到好,可以係單項取勝。
Tlou嗰種神枱個人覺得係game of year級別,botw個神枱係game of decade級別,inspired好多將來嘅作品

點解odyssey會食負皮
以我嘅個人經驗,mario不嬲響連登都唔係最受歡迎嗰堆
亦好少見到有人好熱烈咁討論mario有乜好

個人覺得mario唔受歡迎嘅有兩個原因
1.在於啲角色
意大利水管佬外表唔吸引,好多角色冇personality、冇背景,有啲難想像有情意結嘅新一代會投入依啲角色
2. 在於畫風同gameplay
odyssey個畫風太細路,而隻game主線嘅玩法都真係好細路,主線好多時似係玩緊益智遊戲,個solution擺得太明顯,連解謎都稱唔上。係要玩挑戰先會覺得隻game有啲難度,但若果玩遊戲前期已經唔想玩,後期係唔存在。
玩寥想要乜好簡單姐,咪一隻完整MGSV
隻GAME咁樣爛尾法,多人負評都唔意外啦
mario遊戲性係好玩
但收集d野係無乜用
無回報 為收集而收集
botw 巫師3個d收集係可以令角色成長
Gta唔出下一代 係唔會影響gta5既質素的
Botw都唔係冇野抽秤,劇本薄弱、影響唔到劇情發展、怪種少、戰鬥套路化等,不過佢優點太屈
基本上評乜排名都好,去到最尾都係睇個人喜好

Mario 喺連登係咪最受歡迎嗰堆就唔知
至少每個月都會有唔同人出幾個相關po 問Mario d game
某d po keep住討論keep住爆

>所以odyssey 食咁多負皮咪係因為人地覺得佢唔值第2
樓主都覆咗話唔記得講明排名不分先後
甚至可以話佢太早蒲頭削弱咗投票者既期待感
亦同樣係覺得佢唔值
換轉排到佢最後幾位先彈出黎,唔覺你d理由可以構成odyssey 仍然會負皮大比數超越正皮既情況
弱智仲沖出黎死雞撐飯蓋我係你柒撚左就唔出聲啦
點樣爛尾?
我用同一元素game 做例子
watchdog legion 我玩到一半就冇玩
但mgsv我玩到攞埋獎杯
動森都冇
第一係咩?

真心未搵到一隻遊戲可以超越佢
唔明你比喻啲乜,你玩到尾抑或唔玩到尾同隻game係咪爛尾有乜嘢關係?
watchdog legion唔係爛尾,隻game完整咁resolve晒所有conflict

MGSV點解係爛尾,因為係PHANTOM EPISODE SHOW 咗一啲未完成嘅內容
俾玩家嘅感覺就係本身應該有,成隻GAME完整好多
但FYK
BOTW要挑剔嘅仲有爆武器
令到攞到勁武器唔想用

之後老任耐久度上癮
風花雪月
Paper Mario
動轟都會爆武器 道具
有咗大師劍之後長期都用佢
一係就層人馬拎武器
火紋武器耐久用咗幾十年
你要明白依個係一個公眾投票,玩家投入主觀嘅感情有乜嘢咁出奇,觀眾評分從來都唔完全反映質素架啦。唔通大家俾tlou2 0/10,就真係隻game一文不值咩?點解俾分咁狠大家都唔會抗拒,原因都係宣傳片誤導、班媒體造馬10/10嘅事、Neil太串,玩家們覺得件事unjust就好難淨係評價遊戲原本嘅品質。基本上我會話依啲公眾投票從來都係鬥人氣,同遊戲品質冇乜直接關係。
抽秤botw係expectation嘅問題,本身就唔會覺得zelda會係講故事嘅遊戲
覺得佢用回憶講故事加4英雄劇情有趣已經超越咗期望
白金係做戰鬥同胃痛出名,但nier個戰鬥係奇奇怪怪,除咗之前講嗰兩樣,仲有閃避可以無限spam、連續技係冇任何系統配套,玩家可以一直都唔識用,甚至唔知道存在。

至於點解會認為odyssey多負評,除咗以上兩個原因,當然有其他可能性
例如,連登仔都係反任嘅,扮成熟討厭嘅卡通風嘅嘢,只要有少少做得唔好就會大踩特踩
又例如,根本好多人冇玩,淨係見到多人負評就跟住負評
又可能真係你咁講佢地係文盲,冇睇樓主講乜
但我認為即使有人係盲,個數都未必好多。
俾你有200人睇錯,都只係正負大約啱啱好,同而家領先嗰啲差太遠。
如果你講到400人睇錯,又唔係好解釋到點解其他game嘅正負評正常咁多

投票就一定係主觀架啦,但投票嘅意義就係睇下大眾嘅主觀下有冇一個趨勢響後面,有冇結構響後面。不過依個其實只係連登小圈子投票,依個投票認真嘅講,其實係連登近十年最高人氣嘅遊戲。大家唔係一直都屌連登仔冇品味嘅咩,同埋真係見唔到有好多人係講得出odyssey有乜嘢問題,完全係純喜好咁話悶,冇寫原因冇寫解讀

依媒體排名嚟講,odyssey其實唔輸好多嘅,user score又高
不過我會話odyssey係缺少會不斷討論嘅死忠,好難同其他神枱game鬥人氣

都係嗰句,個post寫明投票
"歡迎各位投票,睇下邊隻係Number 1"
你會唔會覺得一場投票,一號候選人係暗示好過二號候選人?
本身規則已經係清楚,pin出嚟係俾啲文盲理解
樓主點睇死亡擱淺、Mafia 1,2,3、Watch Dog 1,2、人中之龍0,極1,極2、 阿卡漢騎士、底特律變人、地鐵三部曲、Devil May Cry 5、Dying Light、Fallout 4、Vampyr、德軍總部1,2、Control、量子裂痕、黑色洛城、Sleeping Dog?
除咗死亡擱淺,其他其實唔差但係好多都係屬於二流級數,始終去唔到GTA Witcher3呢個級數同人氣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞