粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
人地仆街mon隻卡game做到而家
迪路獸巴達獸係可愛,但畫風都係唔夠女性向/大眾向
唔夠pokemon嗰堆線條簡單色調偏粉嘅可愛寵咁入屋
依個冇跟太多年,而且最近有起息玩具出得有心機幾正
我最新記憶已經係天馬流星擊,中間好多代都冇跟
包剪揼card game 點夠人頂
d 人買黎都係收藏
認真po要推
記得細個都有買 唔知點玩
買左副黑戰鬥暴龍 starter
事實真係咁,個情況就好似成個系列俾套機械人im@s嘅成功騎劫咗咁

當然機械人im@s最後都變咗黑歷史,我覺得套嘢衰在轉撚晒班聲優
無錯,Gundam 叫做好小小。數碼暴龍真係垃圾黎,電話game無代表作,PS要數到PS1個隻育成同卡game。
好好地一個極有潛力既IP都搞到咁,如果佢可以出到pkmon個d火紅葉綠level一定大賣
因為02個劇場版
創作團隊:老細又cut budget俾埋條命你好唔好

得罪講其實如果每代寫完都俾原設過下目,睇過啲設定冇問題先出街已經好好多
初代動畫
初代育成game
一開始食晒兩條大水,但搞起左個名就食老本hea 做
我都係,自從pokemon出咗XY出咗mega進化之後先轉咗撐pokemon
最hit嗰期係暴龍機?
PKM受歡迎全面D
動畫,遊戲,玩具乜都有
大人細路都鍾意
就算唔知PKM係乜
家長買玩具俾小朋友
見D造型我估佢㨂PKM多

DM鍾意個班都係老玩家
已經有好深嘅情結
班老玩家有種只有我明
DM有咩好嘅感覺
所以新玩家未必個個接受理解
笨大又無話諗方法吸引班新玩家
只有不斷賣情懷,賺老粉錢

反而妖錶好似人氣無晒
仆街芒遊戲好似係主打?其實佢遊戲,卡game 同動畫邊度受歡迎啲?
講奧法套3D劇場版同埋套D-Cyber都有講
仲有合體
佢專登畫俾啲傻閪小朋友睇
覺得戇鳩係因為你大個咗
你個名
套套都唔同世界觀亂過gundam, 設定隔幾年改一次再多年又改多次, 食設定仲多過fate同kingdom heart, 近幾年pkm堆半成品game都好過佢啲垃圾課金game, 連tri都鳩嚟, bandai只會得閒賣下情懷cap下水
01屌打Pokemon
POKEMON 先識玩
動畫子供向
遊戲玩家向
手機驚fans向
完全照顧哂唔同階層既客戶
太多原因

我講我嘅原因

主要原因係產品問題

應付唔到所有階層同

啫係我唔係要佢一隻錶可以照顧到大人小朋友

咁分開兩樣呀 pro級同toy級

隻錶得toy級我點買落手

電影個到明明塑造到 大人細路都一齊玩得

但係質感永遠得細路

仲有美術好肉酸 大人細路睇到都唔開胃

明明係電子寵物但係設計就單一無聊

最緊要動畫嗰度一啲日常都冇

入嚟就世界大亂係咪痴線㗎

你每集介紹一下自己出嘅產品都好呀

死罪:不過天生嘅 講到一生人只可以養一隻
啲怪個生命週期同隻game一樣咁短
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞