粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
舊X 抗機除咗大點陣都冇優點,部機簿用一粒電又Led,
好多時進到究極體就冇電,最仆街就係部機容錯率好低,一個唔留神就會進化做古加獸果d 垃圾,進化條件太嚴荷

育成機嚟講完成度最高係超超龍機,螢幕size 同超龍機一樣,但大點陣,vol 1條進化鏈都J 死人

係bandai 先咁on9 2021年仲出超龍Z 呢d 3舊水一部嘅細點陣電子垃圾
從來冇見過dm撚係冇玩過dmw1
十幾年得一隻咁大把
仲要最初頭
隻奥米加用十年前嘅模改咗少少重出,緊係唔好賣
唔好意思,我作為女仔真係覺得好醜樣⋯⋯
形象原型係暴龍,唔係貓鼠兔嗰啲已經冇興趣咗
女仔都唔會鐘意天女獸呢啲大波暴露大姐姐,我會睇返小魔女doremi
係大耳獸都真係可愛啲

我係女但我覺得天女獸好正
細個就係j天女獸同天使獸
我反而覺得舊X抗幾創新,有得單機打下地圖又有得撞彩擲骰仔,嚴唔嚴嘅嘢只係睇你照顧得夠唔夠謹慎,育成機最好越嚴越好,最好中間插多啲分支同埋整多啲唔同組合嘅合體獸
莉莉絲獸又係男女都覺得正
數碼暴龍機先係主角
根本復刻就要全部大點陣。
問題唔係2D 同期大把RPG都係2D 貼圖,去到GBA Mother 咁全靜態加特效我都ok,玩法舊到DQ咁或者係上邊WSC D-project 咁單調都接受到。

問題係啲圖無誠意,全部係兩個frame 呼吸就當動圖,技能無變化貼圖又hea。最過份係自己育成嘅數碼獸出戰時得一格車頭相,以前秋山遼都有成隻全相丁下,家下得敵人有全身,想點?

劇情上final boss打超究極體肥雞係幾有 gimmick,但係去到打佢時我隊嘢平A都過到,根本無做好平衡,完全無打boss feel 。
肥改到瘦
但pokemon响外國都好受歡迎
平時youtube/fb/ 網上新聞都間唔中有講pokemon
例如之前有個外國小朋友為救狗狗而賣出心愛既pokemon卡
但數碼暴龍真係唔覺有外國新聞/ 唔多youtube片之類
最搞笑係04其實係另一個server,但又有皇家騎士
我都係女仔, 都覺得整體上 pokemon係可愛D
(但某D pokemon大過左會變醜)
不過其實我2套都有睇過部份動畫

果時幾鐘意迪路獸, 我反而都鐘意天女獸呀
講真我冇留care既身材同暴唔暴露wo, 我純粹覺得佢外型好靚, 所以好鐘意
同埋覺得一乘治賢幾型同靚仔, 最鐘意佢出現果輯
(後期冇睇, 唔知仲有冇出場)
幫你講埋pokemon變醜例子
烏波 沼王
我估冇烏波fans會想進化佢做沼王
真 個陣wonderswan又出card game又出秋山遼做主角
雷超我覺得都得意呀
其實我想講既係2套都有得意/唔得意既"生物"
pokemon好多細過都得意既
數碼暴龍其實除左迪路獸同天女獸, 其實花仙子(唔記得名), 阿猛果隻女觀眾都ok呀

不過可能pokemon d角色少
我覺得d精靈戲份多d, 變左可以睇多d佢地得意既樣
我見都好多外國youtube頻道係cut左d精靈得意樣比人睇
我覺得好似之前車車咁, 比人得閒loop/ 治癒下, 所以keep住多人鐘意
Pokemon card 好好賺 特別係而家
以前講緊500 600 既卡可以而家3000 4000咁賣
有張莉莉艾19年30000yen 而家300000 yen
早一兩年先整死咗隻長毛狗
多得Bandai唔少
冇心機出玩具同遊戲又淨係識翻炒
高達都俾佢玩到就快沉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞