粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
正想講,唔講劇情遊戲動畫
只賣周邊產品都輸晒
吸引唔到大部分女性,父母,長者客層
日本巿場上咁多Q版得意公仔
數碼暴龍設計太過男性小童~青年向
做晒數據得奧米加先賣得多
d傳說勁野一係就出場次數少
一係唔出 一出就弱化
阿爾化獸 其他皇家騎士 仲有幾隻原來係二五仔奸角
細個睇02大電影 見到奧米加獸比人打殘 心都酸埋
Ching你俾咁多人腐皮
係因為你咁大個人都唔識咩叫尊重

你唔欣賞一套作品唔係問題,
但冇人會好似你咁冇頭冇尾冇理據爆一句去踩
一出必買
大門大獸果期隻隻究極體都型到碌撚⋯
你up乜9
認同呀 初初都還好
後期勁複雜咁塞埋一舊
妖怪手錶14年左右贏pkm好多
搞笑有趣內容,同埋收集玩具大賺
兒童巿場上估有率極高
當年pkm動畫劇情轉認真嚴肅向,流失大量兒童客群
後來靠pkm go先有起息,得到唔同年齡層客人先贏到

妖怪手錶由盛轉衰原因就係轉主角,同埋拉高對象客戶年齡層,劇情唔再兒童向

數碼暴龍正正就係衰呢幾點
轉世界觀,轉主角,玩具周邊產品唔賣得
妖怪手錶亦搞到Pkm下一套動畫變左弱智畫風
我細個的確鍾意數碼暴龍多啲,加上只睇過pokemon 無印,但近年決定追返哂pokemon (而家睇到xy) 買玩具加玩對戰,本命已經由數碼暴龍轉向pokemon, 玩具唔似數碼暴龍炒天價,有keep住出 ,Pokemon 對戰玩上幾百小時,諗組隊用愛寵,數碼暴龍真係只能留在回憶⋯
怪蛙獸可能進化做機甲龍獸,再進帝皇龍甲,然後進埋白帝喎
其本上咩標準都係pokemon贏
其實靚唔靚樣唔樣衰好主觀
可以點比理據?你可以比到咩準則去量度靚唔靚
我就由細睇到大 數碼暴龍絕對係我童年回憶我都好鐘意
但我就真係覺得樣衰 直接講出黎姐咁樣係踩?
咁你都接受唔到你咁大個仔就唔好上lihkg啦
講尊重
唔好咁玻璃心好無?
原來唔係得我咁諗
我諗做得最好既應該得第三套既真紅蓮
頭4輯喺日本係連住播
數碼暴龍好難做成同一主角長篇動畫
要打完last boss又繼續打另一個地區last boss路線只會無限提升敵我戰力
除非學小智咁每代換拍擋由零開始打過
Pokémon?
主角群太亂
除左1,2其餘都係新角色都要觀眾重新認識 令投入度大減 故事幾好投會流失一班冇耐性既觀眾
20年前已經國民級咗係唔夠pokemon挑姐但pokemon係世界級
變弱智但贏返兒童巿場
妖怪手錶都跟住行返搞笑兒童向但已經太遲
數碼暴龍如果有心救ip應該要focus現今班細路,唔係已成為大人嘅被選中細路
Pokemon 紅 好大程度係因為game 好玩
數碼暴龍啲game 太唔襟玩
新一輯動畫基本上係太一傳
劇情唔夠好
根本第一個搞亂世界觀既就係01
同出左幾代既暴龍機既設定唔同
係Digimon world先跟返個設定
已經有個成功的劇本
都可以改到咁垃圾
點會國民級
成日就收皮就收皮咁﹐跟住又出返01相關賣情懷。Last evo講真我覺得係悶悶哋。淨係講劇場版pokemon都好睇過幾佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞