粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
pokemon俾人睇到嗰種戰術同埋成長
pokemon勁係勁在訓練家
digimon係勁在啲獸
同樣想表達出同伴嘅力量
但明顯digimon從敵我嚟講都表達唔出嗰種1+1大過2嘅感覺
digimon係靠同伴聲援嚟進化
結果除咗進化之外人類要素喺戰鬥入面只係被保護嘅一方
咁多代都講唔出人類除咗幫手進化之外仲做到乜
除咗03初期有暴龍卡有戰術,04直頭係人變,大門大獸直頭落場打
數碼暴龍d game 直頭悶,亦都因為佢背後個系統唔完整任佢鳩up 做唔到一套令人代入到而有趣既玩法出黎
黎黎去去都係靠個嘜頭先叫有d 人玩下
有時見到馬娘咁hit 就會諗如果數碼暴龍用呢個育成玩法會唔會有得玩下定其實馬娘咁hit 只係因為佢題材係真馬
每次數碼暴龍頭3個印象總會諗起主角戴綠帽,感官真係即變差。唉 依個心理陰影返唔到轉頭
仲有奧法 墮天 紅蓮 黑戰暴
有冇人解釋到咩係X抗體?
由細到大都覺得好型 但又好似無咩作品講過
人獸合體is on 9
pokemon XY公認經典神作,小智除咗招牌噴火龍宜家仲有忍蛙

證明有心一定搞得起
唔可以用奸角嚟講,佢只係執行佢認為嘅正義,只係編劇同觀眾都唔認同佢嗰種正義
類似今季隔離套蜘蛛轉,觀眾有上帝視覺當然覺得有一邊係錯
appmon最難頂係儲齊啲appmon喚醒隻講到幾勁幾勁嘅獸,點知型一集都冇最後變撚埋門神
Digi-Pokemon
我本身pokemon都只係遊戲派,XY先轉做動畫派,但係結果最近game又閹嘢,動畫又玩pokemon go一球一隻仲捉埋神獸亂鳩咁嚟

證明有心其實有機會,亂嚟其實有人見到,就算日月動畫畫風再唔啱睇都唔會食負皮到今代動畫咁嘅地步
動畫嚟講Digimon比較似同樣係東映嘅光美或者拉打,同樣每代都有重置,只係dgm可能比較嚴重啲。

不過我覺得dgm設定混亂唔係導致佢做唔起嘅原因,而係因為佢本來就諗住不斷做短期路線先搞到設定混亂。所以某程度上其實係刻意做到咁亂,反正官方都唔care

再講呢個世界係沒有比較就沒有傷害,因為有pkm呢隻傳說級IP嘅存在你先會覺得dgm做得唔夠好。仲有好多IP係你遺忘咗甚至根本冇聽過嘅係已經消失於世上,咁諗嘅話dgm都唔算差嘅,不過就算pkm冇存在過佢都唔會上到同樣嘅高度囉。
真係好勁
你唔講都唔記得佢隻絕境求生仲未出
xros war漫畫真係暴龍真fans必睇之作
第一點都ok既
佢第三部一刀切嗰下我作為一個小朋友幾大陰影
心諗太一班友去曬邊
雖然第3小妖獸幾型
但無左嗰種柴娃娃去冒險既感覺真係好失落
pkmon係game主軸
小智出黎做下戲

數據暴龍有邊隻game好玩
堆game冇系統咁出左一忽右一忽
人面戰鷹唔算樣衰啦
佢好有技巧咁將咁多代作品串連埋一齊 連01V隻ZERO都有份
動畫如果跟返暴龍機個設定‘不能退化’可能會吸引人多d
宜家先知麵包超人咁勁
高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞