粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
街知巷聞啦都算不過tri真係好柒但比動畫嚟講pokemon都係炒冷飯
對你話「全部造型」依句有保留

其實都有女仔鍾意,
01有巴達、迪路、加布獸都多女鐘意

02我認同完全係失足之作
(諗得出綠帽太一戴同咁既垃圾故事編劇真係on99

(仲有佢夠膽01靚靚天女獸02變左石獸尼菲迪獸

03大耳獸都多女仔鐘意

但套野重視男性客群我認同,
所以佢好多時設計上冇注意到女受眾既口味

Digimon設定混亂之前有人分析過點解,
https://m.xuite.net/blog/link790321/digimon/33647603
大概精簡咁講,佢好多時新一代會推翻哂前作既設定
Eg: 01育成進化 02前期既裝甲進化推翻左01進化(02大炒
03用番01育成進化設定,加入左卡片培養係個好既改變
04變左拉打推番01-03,收視平平
之後幾代唔講啦⋯

另外digimon係production 上錯哂
季與季之間斷層大、
一季完左下季快既要隔一年

Pokémon 季與季之間近乎無痕接軌
(Pokémon 我搵唔到集中既動畫日期資料,只cap左少少

依方面更加睇得出Bandai根本冇落本谷digimon

Digimon背後係Bandai
Pokémon 背後係老任
兩家其實都各有間大老細可以出資源去培養

但屌啦星Bandai真係冇睇重過digimon個牌子
就算十五周年、二十周年、二十五周年
都冇大動作去吹谷番digimon個品牌
間唔時先係日本擺個唔知有冇500尺期間限定鋪
最撚大動作已經係last Evolution

周邊成日出埋d老模重製、
之前邊到仲講過
最有heart去做既數碼偵探game
果條Team明明賺錢都俾B記cut budget 搞到冇撚埋

整體黎講,digimon 01、03、04團隊同數碼偵探團隊係有心有能力做好個band,但無以為繼
就算唔講吸引女性客群、自家男性客群留唔住
新客群又吸納唔到
我屌你老母垃圾Bandai
依家連最主力既gundam 都愈出愈差
人地覺得唔樣衰就話人唔肯接受現實
大耳獸古樂獸咪可愛路線
最簡單係評外觀理據圖你都冇張
我下面補埋文舉例埋邊隻樣衰啦

咁都叫玻璃心,
我玻璃心就唔會下面寫大段講埋邊part要踩啦
FANS仲熱衷過官方 官方自己d設定都亂到9彩
Xros war 漫畫真係數一數二咁高質
鬼咩,佢設定每隻時間都唔同
好早講左話13皇騎(唔知03定04年)
當時先得6隻皇騎
跟住05年就爆隻「第十三位皇騎」
空座的阿爾法出黎,聲稱係用黎制衡皇騎/世界樹犯錯
中間7-12號皇騎後期先逐隻補
最後一隻出既杰斯係講緊14年先出

根本佢講皇騎果時都未諗好13皇騎係邊13隻
搞到設定亂哂

你要圖 好比你
唔好話我搵極端例子
PKM全面啲
男女老幼都實搵到啲地方自己鍾意
細路睇弱智就得
女仔就搵下啲得意野得閒J下比卡超咁
死忠又可以挖下啲世界觀 研究下遊戲啲種族值
又可以吹下邊隻神獸最勁
其實佢根本上左神台年年固定出套動畫加遊戲再隔年出套劇場版已經冇得輸
質素做得好只係bonus黎
贊成
Bandai 班撚樣冇heart又唔識
就放手俾班有心做既人搞好d Ip啦
冇變廢喎,只係第一把手變咗萬年第二,萬年第二變咗萬年第三
奧法個設定本身係想搞隱藏角色,點知宜家成日出場
Ching好波
咁講啦,digimon係間隔耐,但出一輯有多感動位
Pokémon 係間隔短,大感動位少但表現唔浮動
又一官方無視設定嘅例子,最撚on9係玩具都照咁樣出,變相將刃王龍將個設定消失咗
明明本身未有龍王刃之前奧法係用聖劍召來攞把光劍出嚟打,宜家見到佢揸起把光劍已經要劏雞還神
Digimon其實都有,但對比其他band就算同自家band高達比都少
Digimon之前果十年夠膽死淨係間唔中出下小說講編年史
對唔住,但大門大果期既究極體真係撐唔落
無人買先唔出
唔係無出先無人買
最型係你啦,老屎忽獸
個X抗機先on9,明明當年有部又大mon又薄身嘅高科技(?)機種,佢竟然直接搵元祖改做X抗新世代
我估冇跟開見到兩部機都會以為之前嗰部薄機先係新
其實講晒成個世界冇問題,都可以有其他人其他時間入返個世界都寫得到後續故事
又或者講下主角背後另一班努力緊嘅新主角
可能係02失敗咗,03又OK咗先猛出新世界
如果有心整,鼻涕獸都可以整到好可愛
但呢一兩年既amplified,奧米加同鋼鐵加魯魯最唔賣得
講到數碼暴龍佳作,漫畫xros war都好有心機
我個人嚟講鍾意數碼暴龍多過pkm好多,好鍾意個種多啲進化可能性嘅設定,同埋真係好型 有無ching玩過digimon world championship,好有育成feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞