粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
爛設定就例牌㗎啦,最大問題係佢出完套動畫乜柒商品都冇淨係出咗部濕鳩暴龍機
得日文版同人哋中英文都有點撚比
另一邊廂, 隻恥度手環出咗完全帶唔起熱潮, 只係益咗班炒狗食第一水
相反人地pkm go撈到風山水起, 到而家起碼仲有班人日日係度捉精靈
同意。其實pkm, dgm初出時公司都只係諗住出隻好玩既遊戲/玩具,嗰時日本都未興搞ip多元發展,但pkm既公司比dgm既更識得同有心發展品牌。一兩輯遊戲同動畫紅咗,就會諗兩樣點做好啲,同開發新商品,搞宣傳活動,開專賣店,保持品牌活力。而dgm嗰邊係愈做愈頹,睇得出連公司都唔重視呢個品牌,無食住初頭個勢放多啲資源去開發dgm既可能性。
秋山遼本身係WS game原創人物黎
但之後陽神分析咗
02秋山, Game秋山, 同埋 Tamer(03) 秋山 係三個角色黎

垃圾Bandai
冇人玩 d卡又唔值錢
咁爆丸shoot爆開呢
唔好太認真,隻game同02根本就連唔埋
喂,你真係仲係點極都唔明

咁你硬要講套套野都總有一兩隻角色係樣衰
就算Pokémon 都有一兩隻係7嫁啦
見下址,Pokémon我本身圖庫冇,懶去搵動畫圖啦
https://www.google.com/amp/s/kknews.cc/science/kmryxxq.amp

但問題係你舉得出7到令你棄番果幾隻,
除左隻銀鏡獸,其他幾隻出場活躍時間。

比盡你計隻出場算多既蛋散,
魔彈獸未郁成棟建築物咁既畫面
前後剪剪埋埋加埋我諗先叫有兩集40分鐘左右
(都唔知有冇)

其他果幾隻蛋散逐隻數出黎都唔知有冇10分鐘
起碼你都舉隻出場3集up既黎說服我呀
我隨口都up得出幾隻長期出場又樣衰
古神、尼菲迪仲要係主角黎

如果你係鍾意套野
會因為隻小配角幾分鍾鏡頭成套棄?
仲要隻達高獸你話佢樣衰
但02動畫佢先得個影炸

補充多樣野,有樣野叫醜萌
都適用係部分digimon/Pokémon 上

舉番阿伯獸同一隻Pokémon 做例
你可以話依兩隻野唔靚,
醜萌我覺得可能能係佢設計原意
同埋我又未至於要見到就成套棄lo

套用番你講果堆樣衰蛋散既講法啦
假設1. 我鍾意睇套野,但突然中段出左隻7野10分鍾鏡頭>棄坑
假設2. 我鍾意睇套野,有日出左個5分鍾黑影唔知咩黎,我屎忽痕Google睇,見到佢原來咁樣衰>棄坑

唔識既聽到仲以為阿伯獸達高獸好似屁屁偵探咁主角黎
Btw魔彈獸銀鏡獸當年睇我都覺得7,
但當時睇下睇下過到尾段打皇騎開始好睇。
成日諗緊佢男定女,
雖然話digimon唔分男女
但佢始終變左人形
兩個玩法
其實nds 2d當年都好好玩,gba都係
依家拎出黎玩都仲爽玩
從來冇歧視老fans嘅意思,只係唔明點解佢要故意劃分年輕嗰一批年齡層,以為自己早過其他人睇就有優越感

正正就係呢D老屎忽先搞到風氣敗壞(不論任何事物)
更正係聖輝v龍(超究極形)
聖輝v龍同聖輝v龍(超究極形)係兩隻黎
係再進多一次,外形少少唔同
精簡:
Server A就快容量不足
世界樹叫皇騎將佢覺得值得保育既digimon掉去新Sever B
淨低既就整左x病毒掉入Sever A想毒殺哂

點知物競天擇,sever A 有部分digimon適應 x病毒
產生x抗體,持有x抗體既獸會變得更強悍
但抗體有限同期限,於是爭鬥加劇

而同時世界樹都發現左Sever A仲有好多未死既DGM
佢覺得有x抗體既獸係bug,就派皇騎去殺

於是sever A digimon就變成更殘酷既生存模式

後續自己搵
新果套咁唔爭氣
作為當年2套都睇住cctvb播嘅老人

想講2套嘅第1代都係心中經典

但數碼暴龍喺世界整理同周邊延續真係跟唔上

pkm睇完動畫 97年已經有卡牌 亦有完整圖鑑去查

起碼151係點都會記得

到中學有gba(之後都有模擬器)

即使到switch重製 伊貝爆得意 女人都肯一齊玩

但數碼暴龍

當年睇動畫最盡睇到4代人獸合1

記得嗰陣有興趣想查下dg有無圖鑑

發覺進化極亂

有極多動畫無出現嘅dgmon

而雖然笑鳩小智咁多年

但1代換2代主角其實已經唔太接受

而到依家同女人睇完絆

都總係覺得佢個世界觀係不斷夾硬加新嘢

感覺動畫無嘅嘢就永遠都無再官方補充

同埋 在位有邊個背到1代咁多隻幼年期個粵名
講以前先,digimon除左暴龍機都有出gba同ws機
小學旅行果時仲係個女仔借部gba俾我玩左陣04隻game

講現今,我自己圈子,有一兩個女仔都有買DGM錶、figure同毛公仔玩(奇趣天地有售)

但個數無論以前到今日真係遠唔夠Pokémon 多

同埋補充番上面有人講過
販售點Pokémon真係鋪天蓋地
最簡單便利店都長期有相關產品見到

Digimon 去到04都街邊鋪頭有賣下野,
但04之後就變到好專,d雜雞鋪根本唔見有貨賣
都係,當年睇住日文都可以打爆機,仲要只讀緊小學,我而家諗返都幾癲
究竟作者諗緊乜
連唔埋個主因咪就係Bandai 垃撚圾
本身WS 陽極/陰極 出秋山用哂太一佢地啲獸做拍檔
我當佢外傳又好,後傳又好,都無問題
問題係佢02動畫又要攝幾幕落去
又營做到WS 隻Zero Two好似Side Story咁
點知個劇情係接唔埋

Bandai 真係個腦裝屎
你搞清楚 唔係大門大單挑皇騎 係皇騎單挑大門大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞