粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
要谷嘅話都可以好似伊貝同百變怪咁夾硬推幾隻嚟搞女性市場
你又岩既
始終PKM好多寵男仔睇又覺得佢型 女仔睇又覺得佢可愛 eg. 肥大 恥鬼 卡比獸 貝貝龍
揸住依類野不斷出場景食玩已經可以千秋萬代

但數碼暴龍真係唔知想點 明知D怪造型唔得人鍾意都唔搞下D花神野
一味拎果8隻野出完又完 出完又出
儲PKM D玩具真係每套都有驚喜 數記既玩具就不停炒冷飯
仲有斷咗進化線,例如一開始冇白金鼻涕獸嗰時,條進化線搞到好怪
出外傳,單挑全個數碼世界
最熱血係大門大嗰代番長獅子同髗骨獸頂住兩個世界相撞
咁digimon卡game都仲出緊,不過分別係佢好撚大牌得日文自己打飛機,pkm就有中文有英文全世界都玩囉
其實出番隻game 冒險育成pokemon咁
有得同玩家對戰既咪幾好
唔計課金屈機既電話game
咪撚on9喇
re-ment如果出動森就好
都唔洗他媽哥治(因為都係last唔到落去),pokemon都係果個年代出,而且係強勁對手

後來仲俾人拋離到唔見左影
要推廣個IP唔一定靠遊戲,伊貝同百變怪都唔係出嚟吸引女仔玩主系列,所以出下博士亞古出下迪路獸大耳獸之類都有市場
同年代競爭既係pkm
係pkm太強唔係數碼暴龍唔好
咁講又好似唔係好岩
PS1 隻數碼暴龍出得好好
之後又出過好多唔同既PS game
但永遠無一隻超越到PS1 呢集數碼暴龍

PKM 係各方面都做得好好多
無可否認,戰暴加魯合體>奧米加成個設計係幾高質

當年我覺得奧米加真係好撚型,有炮有劍,好瘦但又好撚勁

P.S究極天使我都覺得好型,其實初代DM好多我都覺得係好設計黎
Pokémon Go已經係他媽哥治
nds果期啲game好玩過網絡偵探喎
你話人垃圾2d 但睇返nds果個年代啲畫質係咁上下啦 有咩好屌
以前02有套劇場版去美國嘅,我記得vcd都係叫佢朱古力獸
dgm早輪出咗card game, 初頭係威係勢, 而家無哂聲氣
我屌人地pkm雄霸咗好幾年, 唔係今年有武肺又有世界賽打
笨大班屎忽鬼個腦真係裝屎
狹窄呢樣野我覺得公道D講,係果個年代係唔知既,我地企係2021既世界觀睇先知姐,就算係pokemon係gameboy出,後來走得出遊戲機都好靠marketing同班設計師既心機,如果唔係都可能死係gameboy裡面,你諗下當年純粹gameboy既遊戲都至少幾千隻,pokemon係一定程度上都好「狹窄」
仲有隻實體卡牌game
國外都好hit
超音屎好撚紅啵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞