粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
xros同appmon算唔算吸引細路市場
有巴達獸迪露獸大耳獸古樂獸唔撚驚
阿羅拉
對我呢啲睇01大嘅細路 pkm真係取代唔到數碼暴龍
自問都算pkm die-hard fans 由紅版玩到而家
但pkm真係比唔到啲咩大感覺
反而上年last evolution 真係一開場就流馬尿
爆丸用同一角色打到下世代出晒事
同一個世界觀後續又唔鍾意 新世界觀又話亂 重製又話悶
比我係d高層 我都會用"幾年收割一次老fans模式"啦
我覺得主要係招式唔多。戰力無系統。純粹計個進化程度。 一唔夠打就進化。進到就屌打對面。完
喂大佬呀,首先最易入門既受眾係電視
你要講樣衰既起碼都講番常註角色呀

除左隻銀鏡獸依到有邊隻出多過兩集呀
更加唔好講話game同漫畫見到佢啦
隻達高獸我唔Google 都唔知佢合體大作戰出左正面

我以為佢仲一路維持住02動畫係得個影

仲要你堆圖有部分都唔係動畫出
係圖鑑圖畫風黎
如果冇心睇動畫既
更加唔會無聊到去查圖鑑睇套野有邊隻樣衰啦

見你咁辛苦
不如我幫你舉幾隻常註又樣衰嫁啦好嗎

02既尼菲迪獸、古神獸、人面戰鷹獸

05既向日葵獸

(左邊果隻唔關事,但我搵唔到邊張動畫圖

Btw阿伯獸鼻涕獸果d唔叫樣衰
純粹係做下灰階效果

順便俾你睇下鼻涕獸幾cute
漫畫好少少,但動畫都難接受d
個畫風同故事唔討好
奧米加唔賣得係因為第一隻出整得太柒啫
第二季開始係加拿大定美國自己整,前期好似都仲有日本果邊support,不過後面出埋機械人暴走曬咁已經唔關日本事,日本連播都唔播
佢拆散太一呀空之後十幾年冇再追Digimon
直到Tri 同新果套
雖然睇得出佢地努力為MK和同呀空洗底
但收皮啦 俾起咩進化咩世界觀 童年第一對CP 就俾你地破壞左

係呀我係CP廚, 係唔撚會理你咩設定同故事嫁, 屌你老母笨大 屌你老母02製作組, 我屌哂你地老母呀, 執撚左佢啦笨蛋同數碼暴龍
xros wars除咗啲戰力亂鳩咁嚟(例如仲高過四聖獸一班嘅黃龍戰變咗啲傻鳩嘅坐騎)之外其實幾好睇,但又係淨係出濕鳩暴龍機冇其他易入門嘅商品
appmon啲作畫其實都幾好,不過除戰鬥暴龍之外根本就係鳩出一套嘢作加digimon個名落去,而且最大問題係嗰條女真係好撚柒煩,集撚集都話唔知咩打鳩你㗎咁撚樣點撚睇啊大佬
最心痛就係明明係做得好,但每次一有起色就做埋啲戇鳩嘢
可唔可以分析埋爆旋陀螺
如果用第一代暴龍機個設定去諗
所有出嘅動漫作品都係外傳改篇
下 咁佢地係唔係數碼暴龍先
都同你講樣唔樣衰好主觀 你又話我無圖
好 比埋圖你邊幾隻我覺得樣衰
你又話動畫漫畫無出過/圖鑑風/唔叫樣衰
咁你想點?
黑大耳有黑肉正啲
唔知點解由細到大都覺得佢叫朱古力大耳獸
但google完發現冇呢樣嘢
極粗略分析:創作者用屎忽諗野
改成3D版有全系列獸用,再定期更新啲新進化路線同新獸落去,敢講實有機會打贏大亂鬥
利申當年最中意用V仔同大便獸玩冰山場跳上啲正常上唔到嘅位
好多設定都浪費咗,
或者話好多時覺得解決劇情問題最簡單整個新進化就完事。

動畫咩達高獸的海,03刷卡,皇家劇士之類,全部都搞到唔清唔楚,問題積落黎又解決唔倒,想拋新設定新劇情觀眾又唔受落,到最後發現賣情懷先成功,就咁一直亞古獸賣落去算
好似套last evolution 咁,最後又整個新進化出黎,即刻感動位窒一窒,隻野除咗個面具有特色認得出係進化源頭之外冇咩特別可言
真係好可惜
由細到大都鍾意數碼暴龍多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞