粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
數碼暴龍原型係液晶玩具呢個平台
暴龍機已經限制左自己未來
液晶玩具只係活左係2000年既產物
再點成長都好 都只係好似他媽哥池咁

而pokemon一開始就係gameboy遊戲
可以gameboy>GBA>NDS>NS
同時代同步成長
動畫又跟貼住遊戲

而數碼暴龍就有動畫先有暴龍機
而每套都冇連貫性 好亂 冇咩系統
主因係wonderswan賣輸左比gameboy
暴龍機先過動畫,之後啲game嘅育成同進化線都係源自最初嘅設定
反而動畫後啲暴龍機先係對應作品而出嘅周邊商品
主軸擺咗喺動畫、漫畫、暴龍卡
但結果三款都搞獨立世界觀冇互相協調好

如果官方可以搞返清楚個世界觀例如先後次序
或者現實同數碼世界時間差距之類
每套作品相差幾耐時間同埋搞清楚傳說與傳說之間嘅關係會變神作
三天使 十鬥士 皇家騎士 四聖獸 世界樹 奧林匹克十二神 依堆嘢最亂
如果解釋清楚邊啲時代有邊啲守護神
邊個係永遠最高級嘅主宰
咁樣新加入嘅人都可以睇得明
疫苗資料病毒嘅設定最初係由超數碼暴龍機開始引入
話就話VA>VI>DA>VA
但實戰係掉返轉

到後尾console出game又加多火水草雷土風光暗8個屬性
記都記死人
砍掉重練先得
其實pokemon堆神同幻獸都好亂
但通常唔太關動畫主線事所以冇咩問題
根本搞唔掂原本嗰啲屬性相剋先學人加元素屬性落去
數碼暴龍勁在每隻獸都有自己獨特招數用
不過結果都係打拳頭交互轟,冇咩戰術可言
啲怪越出越勁,不斷推番自己本身個設定
除咗珍珠鑽石嗰幾隻特殊啲之外,都冇咩寵會直接影響世界觀
跨等級最勁都只係得六翅獸同金甲龍獸
究極體普遍戰力都係同完全體六翅獸差唔多
超究極戰力角色出多咗就真
所以動畫組成日都攞六翅獸嚟鞭
呢個睇#1 已經覺得係
就係吹一堆野出嚟
咪即係齋畫畫唔出設定

完全係誠意問題
唔係唔出設定,而係成日啲設定會炒晒車
帝王龍甲當年睇好鍾意

人型反而今日睇都覺得柒
真心覺得柒
明明奧米加講到係皇家最勁,屌啦星依家出左x抗體之後癈撚到
唔係 叮噹同足球小將咩
當年Super coco太一做主角套漫畫
奧米加獸係俾隻成長期嘅超究極體秒殺
但隻超究極體去到最終形態係唔夠聖龍v獸打
屌隻撚隻個設定都話係最撚勁,咁一打就一定有輸贏,咁啲設定咪抄撚晒車
又唔識好似高達咁,出死一個世界先,儲咗一班死忠先出其他平衡世界
後期動畫做得又唔係好,每次都係唔夠抽就進化多一格打撚贏,種族同屬性相剋根本題都冇撚題過
啲計劃又戇鳩:
1.過咗咁多年出返01 02嘅續篇竟然揾個講明唔會睇過舊作先去做新作嘅弱智仔擔大旗,結果出埋tri啲咁嘅垃圾出嚟
2.出隻game延期幾十次都未撚出,啲fans都等到唔撚記得咗佢
3.出完絆hit返啲,佢又唔出返啲易入手/接觸嘅嘢(例如輕鬆手機game/幾十蚊嗰啲簡單砌嘅模型)引人入坑,走去瘋狂鳩出暴龍機cap啲死忠錢,x抗體機一出完加幾隻嘢又話出第二代x抗體機,仲有屌你咩年代啊,我睇撚咗十幾廿年數碼暴龍都唔想再買啲濕鳩黑白起格唔記得一陣隻嘢又死撚咗嘅暴龍機啦屌,咁點會引到啲新人玩
4.好啦出撚夠啲戇鳩低規格暴龍機,話出隻錶講到好撚勁啦,結果個個訂撚完又冇貨要遲幾個月,就當你咁撚好彩有貨,點撚知隻濕鳩錶又唔防水又唔夠電用

仲有太多戇鳩嘢,總之一句講晒,冇撚一樣嘢做得好
一開波用盡曬成個數碼世界有啲浪費
如果改成同一班人第一部係一個群島到冒險
第二部又去第二個大陸冒險
咁先有種追連續劇既感覺追落去

無啦啦新一套改朝換代咁邊有癮追落去
師兄記錯 奥米加(同薔薇聯手)係輸俾究極體
負傷小丑皇俾幼年期II秒 吸埋變成長期
究極天使輸俾成熟期 然後再進完全體
飛龍v 贏究極
究極v龍贏超究極 但贏唔到final boss魔王獸 要超究極v龍夠做
其實仲有得救,動畫照返原本咁鳩出打先鋒開新元素開拓市場,然後正正經經搵個有d名氣嘅漫畫家同編劇將個結構改返好,劇情上改到連貫返咁多代,直頭當新作品出

蝕就點都唔會蝕,炒唔炒得起就睇編劇功力啦
冇號碼真係唔撚掂,完全唔知而家有幾多隻dm
我就剩係睇動畫
姐係一般人咁睇啦
02 有個角色係秋山遼
就咁睇完全唔知邊個,無交代過

之後去到03
秋山遼正式出場
但成個世界觀唔同哂
連進化方式都唔一樣
但偏偏放個有關聯嘅角色落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞