粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
1. 世界觀混亂
四聖獸系統、皇家騎士系統、世界樹系統、十鬥士
每代動畫都有自己獨立歷史傳說同埋世界觀
暴龍卡、漫畫同設定集都有自己一套設定
完全統一唔到一種講法,亂七八糟連編劇都搞到亂晒
只有深度fans分析到編劇矛盾之處,同埋分得開唔同世界觀嘅設定
新入門睇完資料都唔知個世界觀係想搞啲咩
以xros war為例得漫畫先清楚解釋到點解冇咗進化系統

2. 執著正統進化路線
本身作品係以唔同嘅培育方式發展出唔同嘅進化型態
結果搞咗堆錯誤進化同失敗嘅進化出嚟
例如薯仔獸、怪蛙獸依啲喺套作品完全冇人權
永遠都係二線雜卒獸,唔係冇戰鬥力垃圾村民就係敵方雜兵,連戰鬥力都差過人
又或者出啲失控嘅錯誤進化
成套作品始終都係要吹奏返正統進化路線
隔離pokemon故事係照顧到唔同嘅寵
目的係表達出冇一隻寵係冇用

3. 剋屬系統係on9
如果喺暴龍忠實fans應該都知
疫苗、病毒、資料
依三種屬性係包剪揼相剋系統
但喺套作品入面完全表達唔到依種關係
甚至遊戲作品上都係裝飾嚟
如果配合埋上面所講進化路線嘅問題
可以喺作品上自由進化做疫苗、病毒、資料嚟對應唔同狀況
戰術上已經多咗唔少變化

4. 出異色數碼暴龍湊數
異色數碼暴龍往往係渣過本身嗰隻嘅路人甲
好啲待遇嘅係得黑戰暴有獨立好睇嘅故事
連原設定嘅藍色機械暴龍都降咗落去做異色獸
成個設計缺乏思考,啲嘢出完擺咗喺度變晒二三線
隔離pokemon起碼都仲係同一隻寵先
仲會用珍貴度嚟吸引人收集

有咩諗到再補充,歡迎暴龍fans參與討論
細個有諗過如果套套都係亞古獸做主角
但每套嘅進化路線唔同work唔work
集集都隔年幾兩年,又唔同設定,好難跟
但每輯又唔會做到無印個陣感動,d新一代小朋友無咩feel
無印小朋友又慢慢變大人

加埋冇育成game,你話似gba出隻紅、綠版、金銀版都好
最好玩個隻已經一開頭個隻

玩具模型又冇
主因之一 太樣衰
實得,搞唔掂可以好似大門大嗰代加新路線
又或者用返本身嗰啲新究極體
例如勝利暴龍獸或者ZD加魯魯
好過出完啲設計唔撚用又整過堆新嘢出嚟
覺得醜嗰啲重新設計個新樣囉,唔係太難啫,隔離比卡超都從肥改到瘦
話就拍檔實際上好睇戲feel,除左三後期、四同大門大
三代本身用強化卡個設定都幾正,後尾一味藍卡進化已經冇咗嗰種感覺
首bgm好有印象
大門大直頭可以出落去
紅過一拳超人
大門大
嗰期最後爆裂亞古獸座騎都好經典
我一直覺得數碼暴龍>>寵物小精靈
寵物小精靈喺日本先係國民級作品?
走唔出兒童圈
動畫完左,冇game接力,出過幾隻game,得ps果隻初代好玩

之後佢都懶得出

pkm本身係game紅出黎,注定走得出兒童圈,game個耐熱程度可以好跨張
開頭punk系設計其實幾有特色
最樣衰係裝甲進化姐
係bandie同東映呀屌佢老母
個剋屬系統同育成搞到好多餘,來來去去大家咪又係揀返正統路線進上去
好啲嗰個V仔獸咪有多條V龍路線揀下,但係都係正統嚟
隔離pokemon雖然走線性進化,但仲有攜帶物品同埋特性仲有生蛋可以玩
仲有人哋屬性相剋整得好,玩極都唔會悶
數碼暴龍整咁多路線出嚟有一半進化路線都係湊數裝飾嚟,冇實際作用吸引玩家玩嗰啲路線
完全冇心整理返啲設定
Pokemon做得比數碼暴龍好既地方係每一隻寵都有個號碼統計住
就算換左地圖轉左系統所有寵都唔會脫離全國圖鑑個框架

數碼暴龍玩進化分支
動畫漫畫遊戲加埋到依家既數碼暴龍根本數唔晒
就算認得個樣都未必叫得出名

再加埋佢大部分作品走王道劇情
熱血完就比隻新進化你冇咩規則可言
咁就搞到一個作品完左後熱度都隨即冇埋
其實有接力
只可以講 all in左落sega到
唔夠sony同老任打姐
皇騎個設定奇奇怪怪
純粹就係好打所以就係皇騎
明明佢地隸屬世界樹
等同於一個Server嘅Admin
應該設定返每個皇騎都有各自嘅權限
四部都仲叫做班主角搏埋條命先打低兩件
五部大門大單挑皇騎係咩玩法
Tri又拉隻最強奧法獸出黎
結果為咗推杰斯獸做親生仔又無視哂啲設定
係,最鍾意03開頭玩卡有啲鬥智feel
喺城市夜晚打個氣氛又正
後嚟識進化開始又變返大路嘢
講開奧法獸個設定仲有刃王龍將獸嘅設定問題
奧法把龍王刃係刃王龍將變出嚟
奧法揸起把嘢嗰幕同帝王龍戰士攞起奧米加劍好相似
攞起把嘢之後直接變咗超究極規格
但係佢自己幾次做主角都無視咗依點直接就攞起把龍王刃出嚟打
個情況就似帝王龍戰士直接用奧米加劍咁
睇到我覺得唔舒服
四代其實幾型,帝皇龍甲都好型
但炒熱度永遠都係戰暴奧米加呢啲親生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞