粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
04之後啲劇本真係好唔掂😥
一套差到以為無得再差既
隔幾年再整套再差啲既
不過我諗以後都唔會有野衰得過tri
近年得last叫見得人
但之後重啓又愈做愈垃圾😑
如果呢套做好啲真係可以做返起個IP
當初唔出重啟 直接用果隻錶黎出動畫咪好 又可以宣傳 一舉兩得
冇追post
我覺得主要係冇game
其次係有少少難吸女觀眾
真 瑪利好屈
咁樣有冇靚仔D
JM9
笑死 同意 最終多數人形
其實唔洗太複雜
好似pkm go 咁龜速育成已經好有feel
重唔重啓都唔關事
成個劇本都無重心,東一忽,西一忽
節奏錯晒
以前01-04點會劇本差成咁
近年東映旗下嘅成日出現呢個問題
其實零一打四天王節奏都係怪怪地,機械邪龍(無限龍)同鋼鐵海龍嘅篇幅都係極少,明明8人組每兩個打一隻就好,但係就因為前面時間安排唔夠,所以先戰鬥暴龍加鋼鐵加魯魯無雙。

零三除咗後期唔刷卡外,反而係咁多套安排得最好,成個做事格局唔會太大或者太少,仲有時間放啲有深度嘅情節落去。
我覺得沼王好鳩好cute
佢唔係衰喺冇搵好編劇,而係衰喺冇搵人審視返要點樣加減劇情嚟完整世界觀
最撚大鑊係編劇查完資料一舊雲冇人執返設定都照出街
xros war係好例子,漫畫版應該係長期有跟開套嘢先寫到依種深度嘅作品
動畫佢搵三条陸,以拉打為例有人執設定佢係直接寫出兩部神作,W同drive都係出自佢手筆
相反xros wars就俾fans戲稱人生污點,笑佢回晒塘變得唔識寫編本
講緊W 2009 xros war 2010 drive 2014
W同drive設定都寫得好完善
點解xros war動畫會搞成咁
我望返轉頭成個數碼暴龍系列代代個世界觀都有問題
01 02動畫已經帶頭破壞世界觀
唔搞返好啲設定,咁樣搵再叻嘅編劇都冇撚用
做數碼暴龍編劇首先要係暴龍fans個門檻太高
如果唔係寫完會變人生污點,好難整到好作品出嚟
好似appmon咁其實故事OK,套嘢抽緊Google水
連暗網元素都加埋落去
結果暴龍fans只想睇戰暴登場嗰集
我覺得最大問題係官方冇搵人執返正啲設定俾編劇容易啲跟
暴龍fans又難照顧,新作又唔買單,想要舊作又成日太多不滿
結果就成個系列停滯不前,不斷猛咁出舊周邊嚟呃錢算
其實DS唔錯,歌都唔差
但同數碼暴龍格格不入
依方面我都覺得數碼暴龍個商業部門唔識跟進套作品
其實不時學pokemon咁搞下主題一番賞已經殺到唔少女fans
例如好似比卡超主題,伊貝主題,百變怪主題
講緊啲獎有啲係轉可愛畫風大獎係毛公仔,二獎三獎有毛氈碗碗碟碟
digimon可以用大耳迪路巴達嗰埋嚟咁樣玩
甚至出可愛版鼻涕獸都可以有市場
問題宜家佢只執著喺收割老觀眾
冇諗過要開拓新市場
Pokemon Go 老年向
早幾日我都仲係街見到有後生仔玩
(我未棄劍盾果陣都有玩 因為可以將D寵轉到switch)

不過唔計PKM GO
果隻咩master 擺明就係比d死忠玩
master係用嚟丁女
大大個瑪莉3D同小優3D俾你慢慢丁到夠
Xros唔係三条六同敏鬼卡啦卡啦咩
得三条六堆集數係好睇d
雷超醜只係俾動畫洗咗腦
動畫脾氣暴躁嘅雷超同動畫艾利絲隻脾氣暴躁嘅姆明龍一樣
本身兩隻都係唔係天生暴躁嘅寵嚟
pokemon 無印本身就一隻好game,
有個模可以演化落去愈黎愈複雜
新手極易上手, 老手又有野鑽研
digimon 只係他媽哥池, 冇得紅幾耐
搵拉打比可能仲適合
數碼暴龍冇game幫手
其實點解咁多年紀大既人玩GO?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞