粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
其實退化係咪因為D 獸太花巧太難畫 所以先要退化
1. 其實都係得pokemon做到從一而終世界觀, 你睇下遊戲王高達, 呢d唔同系列都有自己既世界觀, 一樣無咩問題, 而pokemon都有佢自己既問題(小智永遠10歲, 去到新一季下下reset), digimon問題唔係無統一世界觀, 而係世界觀混亂

2. pokemon同digimon進化其實兩回事黎, 我覺得無咩比較價值, 首先digimon boss大部份都digimon 本身, 咁就設計上就註定有邪惡既digimomn, 但pokemon係另一回事, 反派全部都係人類(甚至唔係主線劇情)
另外pokemon除左新果d進化之外全部都係不可逆轉, 如果有錯誤進化既設定就變得好麻煩(返唔到轉頭從良), 而且pokemon好刻意避開死亡呢個話題, 但呢樣係digimon黎講就無咩問題

3. 又係將pokemon concept套落digimon度睇既問題, 得3隻屬性d boss仲要大部份都係病毒....唔係pokemon十幾廿種屬性呀, 同埋pokemon我6隻, digimon就得1隻, 唔岩屬性下下搵fd幫拖?

我自己就覺得digimon的確係有自己問題(e.g. 世界觀同埋進化分支混亂等等), 但佢世界觀比起pokemon大同埋複雜得多(下下同現實世界交集, pokemon同現實世界係完全割裂), 唔可以下下套pokemon果套落去評digimon
後來大個發現一日就背晒😂
而且pokemon好刻意避開死亡呢個話題
pokemon正傳game集集都有墳場喎
他媽出彩芒機嗰代好似幾成功,仲有出app同人線上連動
個post係動漫台我以為講緊動畫咋
劇場版其實都出過神獸死咗嘅劇情
見到你講開炒玩具想屌下啲暴龍友
數碼暴龍撚同拉打撚都一鳩樣自己唔撚訂就賴人炒,見人蝕賣先走去搶貨,過幾年炒咗又怨人炒
講緊啲腰帶係魂限訂咗就會有貨,人哋按受注量生產你有乖乖落訂就自然會有貨派,早玩同遲玩嘅分別
仲有之前啲垃圾死貨超進化同好撚多年前插過水嘅dart紅蓮同dart墮天同埋隻Q版奧米加,好心班暴龍撚就收一收皮,本身dart墮天插水插到部電單車都唔撚出,遲多十年炒咗價又賴人炒,唔該收一收皮先
講返隻dim卡錶,上面都有人講隻垃圾錶係斷貨延期又唔係已經俾炒家搶鳩晒啲貨,其實冇得賴人炒,遲到嘅嘢有拖冇欠除非你冇訂就自己抵死

利申見到隻濕鳩錶要插卡落去對戰就唔開胃,濕鳩玩法令我諗起條碼機
PKMON近年其實都係垃圾屎, 但佢勝在搵到一個固定玩法延續落去就有死忠埋單

DGMON20週年都仲係摸索階段, 靠出復刻版磚頭機消費IP
前幾年嘅網路偵探做得算好, 已經好接近PKMON玩法, IP驚+RPG玩法+CONSOLE係鐵三角, 9成IP驚都係咁續命

但最近出果隻爛鬼錶, 功能廢又多BUG, 定位運動手錶但其實CHOK下就得
要玩新獸同新關要買DIM咭(即係DLC)之餘仲要綁卡
真係捉到鹿都唔識脫角, 諗辦法整隻正常驚出嚟得唔得
仲有啲濕鳩合體玩具
見到隻墮天出成咁都唔知好嬲定好笑
全套xros最憎見到墮天合咗做人哋隻腳
明明單體咁威又好打,點解要為咗本體嘅速度犧牲咗個輸出
成件事好撚on9
可唔可以分析埋彈珠人細個好鍾意玩
Digimon world同next order算唔算育成game
只識得頭幾代,最新睇到出二重屬性就冇再睇
仲有最近出嘅TCG
有打過爐石/SV都知實體卡好撚多限制, 好多RNG玩法都實現唔到
而家呢個疫情仲要人出嚟打牌是咪ON撚9

手機驚就唔講鳥, 比狗玩
都唔係專,你會見到xros同appmon都係周街有賣,不過只係你唔想買咁解
其實digimon 係有參考pkm 而造出來
第一代PS game係公認神作,就算放喺今日都唔會差過好多遊戲
同皇家騎士打已經唔係病毒,要罰你重睇
恥度破錶啲舖頭係cut單話唔夠貨, 轉頭炒價放出去
不過見到實物我自己都趁機踢咗單, 大佬男人老狗成30歲人戴隻膠帶係度chok chok chok
Nds堆劇情其實幾好笑
可以同金仔綁架迪哥獸一戰
馬子龍果套變蛋由頭養過第二隻幾好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞