粗略分析數碼暴龍成為唔到國民級作品嘅原因

414 回覆
377 Like 23 Dislike
Xroswar 漫畫版畫家話自己以前好少睇數碼暴龍,係接到job上網搵資料同補睇返,之後成為fans,佢連香港漫畫家余遠鍠畫嘅版本都有睇齊。
玩法簡單儲下圖鑑又有得做下運動順便捉埋怪
後生玩GO係為咗捉怪先周圍去
老人家係為咗行嗰陣有啲嘢娛樂下先玩GO
down個app就玩得,本質上都已經唔同

利申有提議過買暴龍錶俾兩老,最後俾佢哋拒絕咗
好撚勁,後跟都可以睇得晒啲作品
佢有講搵資料資料唔齊,而且無整理,有啲連官方都無好好留底,負責嘅人要同佢過隔離部門問舊同事先搵得返。

佢同助手花咗好多時間去上網問,仲有訪問返當時嘅編劇導演,再加自己嘅構思先創造到xros war 世界嘅構成。

最後安排打雙重千年、陰影獸進化成光芒獸嘅橋段可以話係神來之筆,如果無責任同愛係完成唔到呢份創舉。依家bandie 就係差一位咁有熱誠嘅負責人去統籌整合Digimon 呢個IP,畀我真係直接高薪挖角。

Xros war 漫畫呢個作品係我心目中 digimon系列中嘅頭三名 (第一:03動畫,第二:Xros war 漫畫,第三:V-tamer)。

不過講真, 我父母唔會識數碼暴龍, 但係會認到比卡超
佢地本身冇玩過GAME/ APPS, 冇睇過動畫都識佢
證明POKEMON個宣傳真係好勁
Xros war 設定動畫其實都唔差。
佢設定上寫巴古拉獸有世界樹之力,可以改變法則,係因為對存在同正義迷茫而自立為王,但係編排上無地方去寫好呢樣設定。

合體力量係來自皇家騎士嘅奧米加,同時係守護世界樹嘅力量。而當時數碼獸失去進化力量,只可以透過Xross 合體增強,或者參與一場唔會進化嘅弱肉強食。而後期主角們獲得進化能力,用?進成金色係代表咗奇跡之力。

黑暗騎士獸係巴古拉獸細路,一直想超越巴古拉獸。呢點係代表佢哋生活嘅時代仲有得透過進化去改變形態,暗示失去進化力量係兩兄弟意見分岐之後嘅事,或者呢件事就係兩者對立嘅原因。

以上設定全部出自動畫,但只有漫畫可以好好咁描寫出嚟。
動畫交代得最好嘅位係桐葉線同墮天線
墮天同莉莉絲獸嘅恩怨寫得好好睇
桐葉同軍艦龍之間嘅信賴
同埋桐葉之後嘅成長同對同伴嘅信任
依啲位一定唔會差得過01同03同05嘅獅子獸
唔會差得過02黑戰暴嘅故事
同埋唔會差過04輝一嗰一段劇情
套嘢除咗爛設定之外劇情係唔少好睇嘅位
進仔嗰代我就唔討論了,冇咩劇情特別有印象
如果特登要講就係睇到女主角個細佬嘅成長
兩個老屎忽出場都力壓進仔實力實在冇咩討論空間
咁元永廢太郎真係痴撚線,以前未睇過數碼暴龍,接到Job 之後都唔打算睇返數碼暴龍,佢做嘅唔係新作,係續作都靠膽咁做
唔計嗰個屎忽鬼都奶嘢先死,睇返雖然個屎忽鬼套嘢係特別出事搞隻奇怪貓出嚟做主角煩到嘔,但係基本上冇一套動畫個設定冇炒車
唔work因為亞古獸唔進戰鬥暴龍就唔好睇。
加上個所謂自由進化跟本唔係自由,仲要搞到d 野唔珍貴。如果今日得亞古獸上到戰鬥暴龍,咁亞古獸就好重要,但而家乜19垃圾都隨便進,根本成個系列d成長成熟期都唔重要
但係戰鬥暴龍X 閃光暴龍呢啲都好正
珍鑽動畫有一集隻雷超勁細膽
一見到人就嚇到捐落地底,勁可愛咖
之後官方好似都有繼續將呢個形象套落雷超度
記得pkm center好似有件產品係全部都係電氣鼠
其他鼠都係開心樣,得雷超係攬住棵樹喺度騰騰震
唔進戰鬥暴龍咪進其他龍乜嘢墮天邪神龍、黃金啟暴龍、大鼻哥成龍,設定呢啲可以鳩吹,都係睇個畫師畫得好唔好睇啫
巴達獸好得意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞