Cambridge 畢業藍絲Sabrina Chan出軌 (5)

1002 回覆
141 Like 13 Dislike
Sorry 你啱,母親嘅影響沒係大啲。我嘅論點應該係智商係有遺傳性嘅,會受父母影響。
咁係咪要嫁個乞兒先叫真愛?

其實沒有錢,日日要煩三餐,真愛都變唔愛。我識好多女人嫁咗俾「真愛」之後日日出嚟打工,返到屋企湊仔冇工人幫手,仲要煮飯洗衫清潔。過一排變左成個師奶樣,又肥又老,然後個老公出去偷食…離婚分條毛俾你。咁佢哋個青春就咁就冇左。

這個世界就是這樣。女人靚,男人有錢,就自然會有人想識你。唔通貪個又肥又醜嘅女人,或者個又窮又冇用嘅男人,咁就叫真愛?

再加上,你地都見到,一般男人都唔鍾意搵個咁叻嘅女人。當然唔好太蠢啦,連溝通都有問題嗰隻。有冇發覺d女強人好多時候都係單身或者婚姻唔好?男人就話要叻,事業有成,但女人只要你後生樣貌唔差,在加上有d運氣…都有機會嫁得好。

其實人生最緊要健康快樂,雖然有錢唔代表一定開心,但有錢你起碼少咗好多煩惱。
好認同,有錢吾代表一定快樂,不過冇錢就一定唔開心。 正所謂錢唔係萬能,但係冇錢就萬萬不能。 講真條命生得好唔好係最重要,一命二運三風水四積德五讀書。條命生得好,可以一世無憂,享受人生。條命生得唔好,話知你幾叻幾聰明幾學識淵博,都係同人打工,捱世界。

大家有冇發現佢每次post名牌都係喺鋪裏面影其實冇人知佢係咪真係買咗,跟住之後可能買啲假嘢去補返,完咗個故仔
這個不是專門店拍的吧?有盒
唔好喺度柒啦,買過錶嘅人都知道,真係買咗先會攞個盒出嚟。同埋呢啲錶通常排好耐隊,我試過行入去PP boutique想睇錶, 個個sales白鴿眼咁叫我擺低張卡片,淨係比張相我睇,錶都睇唔到,話如果有貨就通知我。一等就等咗兩三年,音訊全無。而家AP仲衰, 話要make appointment 先入到去睇錶。
唔post係專門店買 你地又話假。係專門店post左、都話可能係假

真係真的假不了,假的真不了。

咁妒忌人哋就吾好Follow 人哋啦。咁樣心理好唔平衡㗎
咁我相信佢都係好享受俾人妒忌嘅感覺先會成日洗錢落廣告吸引人哋去睇自己啲曬命post嘅。

Cambitch
係真,我好鍾意睇佢post靚野
當然人品係點唔知啦
人地有錢曬命,就吸引咗你

好佩服你,咁多年前嘅嘢你仲有留底,big fans
第一日學上網?柒嘢無論過咗幾多年都仲有好多人留底㗎
利申見過呢個ad,唔肯定最近都仲有無出ad
柒吾柒都係見仁見智,我就覺得佢一啲都吾柒。反而你成日攻擊人,我就覺得你柒啲。
其實之前覺得你講嘅野好有point,但依家只係覺得你人生攻擊,對你好失望。一個sponsored post有乜嘢咁柒?依家好次你柒d
你自己第一句都講咗啦,柒唔柒係見仁見智呀嘛。你覺得我批評人係柒,我夠覺得你做護主狗好柒啦。
我唔係所有人都會批評同攻擊嘅,我淨係會批評我本身唔認同或者我認為人品差嘅人。好似上面問Laurinda或者Ricz,雖然Ricz係超級藍絲,但我會贊或者不作評論,因為我個人經驗係真心覺得佢哋性格好。當然有啲人可能會唔認同啦,但係我都係表達個人感想。

係,一個sponsor post by itself當然唔係一件柒事啦,好多網紅KOL都會買廣告;我覺得佢個人柒係 based on an accumulation of everything she does up to now, 例如佢明明只係讀過一個阿豬阿狗都讀得嘅short course但係會擺Stanford個名落profile, 或者佢會同朋友講話自己都係分享生活啫唔warrant俾人評撃,但另一方面又好attention seeking to the point會落廣告叫人睇。
其實每個人都有自己生活方式,唔鍾意可以唔睇,鍾意嘅可以俾個like,唔好下下都人身攻擊。講真你以前講啲嘢都幾有point,但係而家就真係有少少人身攻擊啦。你唔鍾意佢,就unfollow佢啦。

仲有我都記得佢畢業後喺story 度講過會讀stanford 嘅short course,冇乜大不了,不值一提吧。

有錢人性格多數都唔好㗎啦,鍾意高調,attention seeking,成為世界嘅焦點。但係佢啲fans follow就係鍾意睇呢啲嘢。佢冇錯,你亦都冇唔啱,講真你可以選擇唔鍾意邊一個,亦都冇人可以阻止你批評任何人,但係我想大家都係時候將呢個post放下喇。
我嘅諗法係做得出嘅嘢就預咗有人會討論,尤其是人品差,平日對人唔好嘅人,或者係鍾意public attention嘅人,冇得只係要求出名同埋good attention,而唔接受會被人批評嘅壓力。You can’t have your cake and eat it too.

如果身邊嘅人或者followers係只應該俾正評,召喚痴線西就唔會去到百幾二百個post唱啲網紅啦。

一路都唔少人同我講話想睇,叫我繼續寫,所以我有繼續寫落去。如果apply番你個邏輯(雖然我唔同意),which is 「唔鍾意可以unfollow」,「唔鍾意可以唔睇」,其實我寫啲嘢你都係可以唔睇嘅,呢個post你亦都可以唔繼續mon。
習巴請繼續寫
我亦想講一句,我接受有point嘅言論,唔係冇point嘅人身攻擊。好似你以前啲post, 我覺得有深度, 所以我認同。不過我只係覺得你最近啲post太過人身攻擊, 所以出嚟糾正一下姐。你好多post我都有like。我要睇嘅係有深度嘅嘢。

正如你所講,寫得出嚟就要接受有人批評,我寫得唔啱,我都會接受批評。不過諗深一層,連登嘅嘢,睇過就算喇 唔好咁認真。大家都係想食花生。不過講還講,都要有point,唔係冇深度嘅人身攻擊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞