Cambridge 畢業藍絲Sabrina Chan出軌 (5)

1002 回覆
141 Like 13 Dislike
原來名城係租以為佢買
佢屋企根本冇物業係手
加上佢屋企背景見得光一早俾記者起曬出黎
佢老豆老母做咩根本係一個謎,成日話佢有錢,連一間公司名都見唔到,可以有幾有錢姐,我諗普通打工仔姐
我認為喺香港,「中產」概念應該拆分為「收入」同「資產」兩個維度去討論。

例如七、八十年代嘅專業人士收入係中高,買得起半山/南區豪宅區物業,時至今日就可以過優越嘅中上產生活。

但係時至今日,即使當上醫生律師,都不及父母留下物業,所以冇父幹嘅專業人士即使收入中高,都可能要死慳死抵先供得掂一個兩房私樓單位,所以即使收入方面係中高,資產方面都僅係中產。

Case in point, 余道生家族後人做牙醫可以有錢買山頂6億豪宅,但係出身藍領家庭零父幹嘅牙醫可能連買幾百呎私樓嘅首期都要好辛苦咁儲返嚟,雖然前者同後者做牙醫嘅收入其實都係中高,但係前者係頂級富豪,後者係中產。

我嘅結論係想講其實呢個post裏面討論嘅大部份人物所享受嘅社會地位都係靠父幹(real dad, step dad or sugar daddy)。香港嘅所謂富豪之後、上流人士好多其實都係又蠢又戇鳩,或者性格惡劣自以為高高在上,好鍾意俯瞰世界,斥責申訴制度不公嘅人係廢青、係容易被人操控嘅低教育下等人。

呢班鍾意奶共同圍威喂權貴子弟根本只係喺香港呢個極度不公平playing field裏面嘅幸運兒,我希望曾經對佢哋感到羨慕崇拜嘅人可以睇清楚佢哋光鮮外表所掩蓋嘅虛偽同埋嘔心。
有無家底真係爭好遠
屋企有層樓搵兩萬都好過無屋企 support 搵五萬嘅人
成日都有月經推文話完全無影響S
成個中環都笑鳩緊佢
佢撈開果班都潛緊啦
火燒連環船搞撚到幾多人
果班人想「多謝」S都嚟唔切
而家除咗想靠佢「出名」
邊個敢同佢公開合照

佢自戀充大頭就算鳩數啦
難為比佢老公比人笑到
衰之前太高調 高調到出去偷情都比人認得係佢 台灣大陸啲media仲要報呢單野 從此一路流傳落去
習巴分析文好正睇得好透
呢張律師行求其去間元朗firm仔比少少都有人幫你做
咪又係叫打雜開templates改完直出

自從黃世柒周圍出律師信大人,唔少人都知起碼出writ先係正式程序
呢封律師信求其去間元朗firm仔比少少都有人幫你做
咪又係叫打雜開templates改完直出

自從黃世柒周圍出律師信大人,唔少人都知起碼出writ先係正式程序

同埋寫果條友已經傻,做咩提不道德交易
只要大9人停止言論,delete文否則就點點點已經得

出律師信都係搏人淆底潛水姐
有冇話Ox定Cambridge 高級d?
true,係做生意、高層定普通打工仔從來冇記者講過
究竟係做乜野咁神秘
每次見有人話佢係有錢女有家底都真係笑出嚟
最近佢ig出po話食素救地球,真係笑死人,呢頭口口聲聲話要保育,個頭買hermes用牛皮
一如以往高質
pin啦真係打得好好
講緊邊個
Pined
見大家悶悶哋 同你哋玩個遊戲

喺下面名媛堆裏面 其實有三個公屋出身嘅老泥妹

估吓係邊個

佢哋就係完美體現出喺香港有塊閪係贏曬
想知!!
淨係認得林心兒,jw ,yuki ,hill?
上排左邊3個好熟口面 咩水?
高汁驚
習巴有料
同問:講緊邊個 ?

SC? 上載左限時動態喎
Jw 應該隨時同佢條仔分手,
條仔老竇爭人好多錢,卓越化妝想踢走佢,卓越美容又被人接管左
冇錢鬼同你條死肥閪過世咩,又唔係靚仔,冇老竇條大水喉肥豬佢,佢啲跑車玩具應該全部要賣晒去還錢,除非佢老竇玩破產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞