Cambridge 畢業藍絲Sabrina Chan出軌 (5)

1002 回覆
141 Like 13 Dislike
仲要扮獨生先恐怖
佢係讀邊間大學架
你掉轉晒喎
Degree ust
Master hku
佢地感覺上冇咁複雜,唔會因為你背景而拒絕同你做朋友。加上生活上冇乜煩惱又唔使做,所以會俾人覺得冇腦。

當然唔夠Sabrina咁有腦咁有心計,成果人生都係做俾人睇
係,佢CV真係勁嘅,這個無可否定
我想知所謂嘅冇腦係代表乜嘢?讀書成績?Yuki Kong 同 Katrina 起碼都係HKU讀書。Katrina仲要係HKU 拿獎學金.
前面兩個都係以前做空姐之後嫁得唔錯咁
more
有腦一詞喺呢個context我係講緊學識淵博、有邏輯思維、識得獨立明辨性思考、對學術性知識有所追求等呢啲同學歷冇直接關係嘅質素。

我認為入到三大就automatically等於有腦呢個諗法十分膚淺。對我嚟講,入到三大只係代表你考試能力達到某個水平,而衡量一個人係唔係有腦係另一樣嘢。

仲未計有錢人嘅跑道同普通人嘅跑道根本完全唔一樣。有錢人自細鍾意請啲咩補習老師,學啲咩興趣班,只要你肯學,幾多錢屋企人都好樂意俾;就算你唔肯學,有啲屋企人都會逼你學。由幼稚園到大學都可以靠人脈靠背景靠捐錢入心儀嘅學校,本地名校,國際學校,non-jupas,海外升學,就算資質平庸無心向學,只要錢夠多背景夠硬淨,唔會有入唔到嘅學校。

2013年有個讀國際學校嘅富豪之子去偷SAT試卷,斷正被警察拘捕,新聞都有報,好多國際學校圈子嘅人會知係邊個,咪又係可以用錢擺平咗件事。一個蠢到連SAT都唔識考嘅廢柴,最後可以靠屋企班咗個HKU學位返嚟,仲有啲咩HSBC、UBS internship,所以你話有個HKU學位或者CV表面上幾靚就等於有腦,我係絕對唔會同意囉。

正如我所講,學歷同有冇腦係兩樣嘢嚟嘅,入到名牌學校唔代表你有腦,冇學歷亦都唔代表你冇腦。李梓敬(男拔、李寶椿、美國頗為著名大學Rice University)、周浩鼎 (LSE)、陳克勤 (中大、Syracuse University)、梁美芬(SPCC、港大、中大),試問呢度邊個學歷唔係靚靚仔仔咁?但係出到嚟全部都係冇邏輯冇學識嘅柒頭,忠誠的廢物,連一般冇名牌大學學位嘅阿伯講嘢思路都清晰過佢哋千百倍。
習巴
都話咗唔少有錢仔揀女人嘅口味低劣啦多次背夫偷食,女又唔湊,書冇讀過,30歲但個樣膠到似40幾嘅cheap cheap北姑雞張利華竟然可以溝到有錢佬開大水喉俾佢扮做屋企本身有米嘅內地白富美,過咗咁耐偽名媛生活。

習巴真係高質
學歷真係唔代表一切
都2022年,HKU仲係有腦既代表咩
個北姑手段真心好高
個朶臭 人又唔靚 又無內在
咁都可以靠男人上位 換完一個又一個
真心好好奇點解一個咁嘅北姑啲有錢佬都會受
Yvonne leung係咪大學嗰陣有性病?
當時成個倫敦都係咁講

佢個樣nice過佢啲姊妹好多
呢堆應該係習巴口中嘅公屋妹
冇學歷,其實同sc應該唔同層面
點解會自揭家醜咁on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞