Cambridge 畢業藍絲Sabrina Chan出軌 (5)

1002 回覆
141 Like 13 Dislike
習巴講得好啱,我感覺係越黐埋圍爐果堆就越係不學無術。

其實富二代都想得到人哋確認自己嘅成就,想自己做到啲嘢或business出嚟,但又有幾多個真係醒目吖,始終長大個環境太離地太脫節。自己不學無術搞唔掂,咪靠黐同圍爐去上位囉。

其實都有好少數比較醒啲嘅富二代。我見佢哋有啲真係好比心機去低調地做一些正經嘅start-up,而唔係未做就吹到大一大果啲。佢哋呢啲真係做到自己achievement嘅(不一定是好大生意,我反而著重個vision)。呢啲唔會腦殘,但皮果浸都無辦法唔藍,怕麻煩同影響屋企生意。
林心兒真係一睇就知淨係識吃喝玩樂,大家姐都話會推動下環保,二家姐就低調幫屋企做嘢
講起發財立品,喺呢班虛偽且自我感覺良好嘅人眼中,佢哋係認為自己係好有善心好有品㗎。

佢哋主要就係喺啲cap水慈善機構做吓總理、一年搞幾次慈善ball等自己同啲老友有機會盛裝打扮同埋戴啲拍賣行珠寶出街、得閒探訪弱勢社群順便用佢哋做佈景板影相擺上網、搵啲垃圾雜誌Tatler/Prestige用最肉麻嘅字眼吹奏自己嘅慈善事業、同啲名牌搞吓crossover、自稱係基督徒時不時quote吓啲聖經章節。

做齊以上行為,就會經常得到好多人話你「人美心更美」嘅讚美㗎喇

我唔係要反對人搞慈善,不過呢班富二代「慈善家」有好多私底下因為家勢而當正自己係皇帝/女皇,終日蝦蝦霸霸,朋輩之間見到邊個唔順眼就mafia boss / mega bitch上身,連對人嘅基本尊重同禮貌都冇,捐幾多錢都只係令人覺得偽善嘔心,其實做法係同買名錶手袋冇分別,都係想幫自己面上貼金。 不如喺日常生活做返個有良知同對所有人都禮貌善良嘅人,先去宣揚啲咩信望愛啦。

有啲人話自己開口埋口講慈善都係想raise awareness,令社會大眾認識機構嘅工作。但係普通市民會因為見到你着到隻雀咁喺四季酒店聲淚俱下講啲山區兒童而決定捐款俾你支持嘅機構咩?講真,呢個年代資訊咁流通,好多人上網已經可以知道唔同機構收取嘅行政費同埋工作成效,自己衡量值唔值得捐款,會唔會助養埋啲兒童原來係虛構出嚟嘅,唔係靠你帶幾十卡珠寶上雜誌cover。至於有錢又想真心想幫人嘅,好似古天樂李嘉誠嗰啲,做善事真係大把渠道,唔需要一年搞幾次慈善晚會圍威喂,亦都唔需要攞受助者做佈景板大肆宣揚。

點解過去嗰幾十年,每年全球捐咁多億去非洲,今日非洲咁多國家依然係咁窮咁落後?因為政府同權貴貪腐不堪、政府冇監察、冇公民社會、rule of law、integrity in government、free media。

點解香港一個咁繁榮嘅城市,仍然有咁多人生活得連基本尊嚴都冇,努力工作但係冇上游空間?因為咁多年嘅政策都係向商界傾斜。近年班權貴富二三代為咗奶共更加係支持中共剝削香港多年來嘅監察制度同法治制度,剷除公民社會及新聞自由,等市民年發聲嘅機會都冇。Oh well, 啲不學無術嘅富二三代應該連公民社會civil society都未聽過,係咩概念都唔知。

與其俾你班權貴壓榨然後再等你紆尊降貴天使下凡咁探訪、施捨、送物資,點解唔係應該改善社會不公平嘅制度?

樓上有人稱讚Emily Lam推動環保,真係人唔笑狗都笑。佢去一轉歐洲旅行都搭咗幾次private jets,幾丁友出海都必定坐超級遊艇,結婚又要搭晒棚兼放埋煙花,我真係唔覺得有幾咁環保囉。我唔係話有錢人唔可以過奢華嘅生活,但係唔好喺度吹奏價值有幾崇高,叫自己做環保鬥士、”woman on a mission”囉。仲未計林家同何家對香港社會做咗幾多「好事」。
關我撚事
超蓮係咪都係咁
佢真心係一個善良嘅人,對任何人都nice,唔係嗰種表面上包裝到自己好善心但係私底下當自己係gossip girl queen bee或者boss bitch嗰種白鴿眼兼傲慢無禮嘅閪女人。

當然佢鍾意同偽人玩,同埋近年言行支那化又係另一啲議題。
Sorry習巴,我上面講Emily lam想帶出阿妹真係只吃喝玩樂,佢家姐都起碼扮下會環保

btw感覺carmen yim 無咁離地,不過上年佢係咁emphasise自己飛咗去支那邊到做善事,真係好做show feel 個人齋睇ig,感覺曾昭怡都算比較貼地
哩拆睇緊investing Anna
覺得習巴口中既mmc
都係痴來痴去 向上流緊
只係冇似Anna咁「呃錢」
林作呢?
Mmc起碼都叫會考10A老豆係校董阿哥係醫生呀
Inventing Anna個Anna成個identity都係假
反而覺得Katrina兩姊妹Christy Lai Cammi佢哋似Anna多啲
仲有張欣欣
但個兩姐妹冇Anna 咁有腦嘛
Mmc 有腦
Sabrina係咪離咗婚 見佢同katrina都無點再約埋一齊玩 班女係咪好憎sabrina 因為佢一個搞到成班女比人爆料
一定啦,黐住佢冇運行
佢依家應該無朋友
Sabrina 離咗婚已經差唔多一年啦。同埋佢已經由昔日嘅女王變為而家嘅打工仔。講真個句,黐埋佢都冇好嘢。真係要恭喜Damon。
見佢成日仲係食好西
佢返緊咩工?
Prenetics, 即係Circle DNA間公司
傻啦,因為疫情咁嚴重先會避忌出post,以免招人話柄姐,佢仲有大把「朋友」。喺呢啲圈子裏面,只要你有錢、有權、有勢、有地位,無論你幾柒、幾𤓓、幾蠢、幾醜、幾賤格都好,你都一定會有「朋友」,當然啲「朋友」九成九都係表面上稱兄道弟,話無論點我都會撐你㗎,但係背後就笑到佢面黃。

始終SC都係曾經嘅風頭躉,儲落唔少「朋友」,而佢哎吔老竇都係有錢人,所以SC一日有社交價值,佢係唔會冇人同佢玩嘅,只係啲「朋友」會周圍同人講佢是非同埋笑鳩佢囉。

講真,所謂嘅上流社會其實充斥住大把坐過枱、俾人包過或者冇讀過大學嘅靚模同公屋妹,但係只要拍到個好碼頭,搵到個笨柒有錢仔埋單,就算背後有幾多人唱你,表面上都會有好多權貴對你好、受你玩,因為俾面你條仔。

Katrina嗰啲膚淺拜金女就算吧啦,佢連魏駿傑整容北姑前妻同做雞嘅支那Chloe Wong都當係姊妹,你就知佢做人係幾咁流於表面啦,只要你身光頸靚就OK 㗎喇。可能佢心裏面係有嬲SC,但係Katrina仲係會同有社交價值嘅SC懶friend 。
習巴識唔識Yvonne Leung? Hill Lau d friend…覺得佢幾靚
我完全吾覺得而家Sabrina 仲有乜嘢社會價值,佗衰家掃把星黑氣石就有佢份,睇吓同佢有關嘅人,到而家都仲俾人講緊,如果我係佢嘅所謂朋友都吾夠膽同佢做friend啦。唔怕再俾人講同起底啊?仲有以前就話唔知佢嘅背景姐,但係而家個個都知佢係「油艇女」,原來佢個個有小小錢嘅係佢嘅繼父。佢以前嘅虛偽淫蕩同有錢嘅形象都俾人揭穿晒啦。有一樣我認同習巴,佢啲「朋友」一定會周圍同人講佢是非同埋笑鳩佢。
想問咩叫坐過枱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞