英國政府宣布即將糾正英國國籍法中的歷史異常現象

588 回覆
339 Like 11 Dislike
我意思係話 如果英國真係畀bno 有英國公民權 咁無論係中國出世到後來歸化成bno 定係香港出世本身係英籍嘅人 都應該一視同仁 唔應該以出由地去再劃分邊一種bno

如果以出生地去劃分英國國籍 咁其實繼續唔俾bno嘅人有英國居留權 都合理 因為大部分bno嘅人 都唔係英國本土出世
我意思係話 如果英國真係畀bno 有英國公民權 咁無論係中國出世到後來歸化成bno 定係香港出世本身係英籍嘅人 都應該一視同仁 唔應該以出(身)地去再劃分邊一種bno

如果以出生地去劃分(所有)英國國籍 咁其實繼續唔俾bno嘅人有英國居留權 都合理 因為大部分bno嘅人 都唔係英國本土出世
應該係你有bc生仔,個仔有bc,你冇bc生咗仔,個仔要住5年先有bc
唔知有無錯, 要你出世時父母有BC你先可有, 如果你未夠18,你BC 父母可申請你去英國住3年就可有BC
始終係right the wrong就係追返之前,咁講就應該會有得傳返一代
英國亦知最需要救既係呢班人既後代
英國作為一個普世君主國
不嬲都冇美國班鄉下佬咁racist
君主制就係有呢樣好
大家都係女皇治下臣民
有明確貴族制度 貴賤高低唔係由種族決定
佢好應該係俾番1997年前香港出生,做多一次國藉選擇,一係做正式英國公民,一係做中國人,非本土出生有BNO 5+1 就OK
咁bno都得
邊個話
係未有BNO Visa 之前, 我成日都諗究竟祖國會點 handle 2047 年joint declaration 完結後BNO 問題, 會同支共extend JD 定 extend right of BNO
BOC , BPP 應該去到但無ROA 姐, 睇news 見過有BPP join 過army reserve
咁咪大家攞齊架生準備開片攞,就係咁簡單

QE CSG 8月左右就到南海啦。中共雙航母,東風17高超音速反艦飛彈,不對稱區域拒止戰術,殲20,仲有320枚左右核彈warhead準備好未呀

英國要救人撤僑,唔俾就開片,反正習帝都要趕功課,二十大前要有所交代啦。
本來中國緊係想繼續維持BNO,咁BNO終有一日會全部死晒而消失
但而家中共玩到咁,無計啦,迫住要5+1
當然國籍法遲早都要攪,但香港人最多咪拎多本PASSPORT,點會真係想去英國,係中共攪到咁咪迫住走囉
支那香港政權自己唔認就喺度自己打飛機

但全世界其他地方都可以用BNO passport周圍去。中共港共幾時睇得自己咁高呀,英國政府承認BNO國籍咪冇問題
會唔會係CUKC?
你唔識野姐,台灣都有無戶籍國民護照,印度有OCI......
舊年已經返佐祖家啦

依家準備入佢哋個本地NVQ System,學番一技傍身,唔想再做番本行。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞