英國政府宣布即將糾正英國國籍法中的歷史異常現象

588 回覆
339 Like 11 Dislike
香港冇得自決前途 同大陸都好大關係

另外 香港 九龍 係大清打輸仗 需要割出嚟 。如果英國係有欠香港嘅人 都係嗰班九龍,港島原居民同佢地後人。 新界只係租借地, 都唔知算唔算英國嘅海外領土。 好多人都知 只係租借99年。
道咩歉
覺得攞左bc就一定會去英國係戇居
有550萬英國公民係長居外國
咁佢個時無俾前途自決所以咪要俾返bc做補償囉
定你想英國搶返香港再俾前途自決呀??
不過你要睇英國報紙 點報如果英國想俾300萬人有BC.

我唔知個500英國公民長居乜野國家. 佢地係唔係本身由英國移民去其他國家 (e.g. USA, Australia). 去左EU, developed countries (USA, Australia) 當然無興趣返英國 不過依家係講香港BNO. 香港隨時變成shothole country => 有成棚人會湧去英國.
當然係英國攞番香港係更practical的方案啦。覺得撤走幾百萬人容易定打柒實際上係paper tiger,只有320枚核威懾叫有d威脅的中共容易?一定係後者比較practical。

而且大家要記住,唔可以剩睇香港,香港只係中共同世界衝突其中一盤棋。中共今日講埋唔承認壇香山和約,即係表示中共真係痴總掣啦,走Nazi條路。當年Nazi都係先唔承認一戰時簽的任何條約,然後一路擴充軍備,一路備戰,中間仲夾一個1936怕林奧運。

大家睇番,歷史何其相似,不過今次更差的係Nazi輪迴同中國甲子辛丑輪迴撈埋一齊,再加埋中原漢族政權果種唔理國際規則,為求目的不擇手段的策略。呢3碟屎溝埋一齊我真係唔敢想即將到來的WW3 會有幾大鑊
事實係喎 我家族嘅藍屍全部都係本土出世
如果你真係覺得中共等於紙老虎你就真係同班小粉紅無分別
請說明共軍二百萬 1孩年代,一代單傳的士兵點打仗

加埋中共真正實力上好學唔學,學埋大日本帝國當年鍾意車大砲果套,常規戰一打就知道,唔好唔記得舊年中印邊境衝突,伏擊敵人在先都要俾印軍打番轉頭。呢d全部都係講事實真相,客觀分析,而唔係小粉紅咁唔基於客觀事實,資料去吹水,唔好偷換概念。

要留意的反而係中共最善於利用人性去收買,滲透,統戰,文宣,假信息,網絡戰等超限戰手段,玩灰色戰術,呢d遠比中共實際的武裝力量,300多枚核彈頭更可怕。巴打講的小粉紅同5毛,就係超限戰的其中一環。香港人同台灣人喺呢個戰場孤軍作戰佐幾廿年啦,西方世界最近開始認識到呢個戰場的重要性,等佐幾廿年的援軍/支援終於出現。
咁佢個時無俾前途自決所以咪要俾返bc做補償囉
定你想英國搶返香港再俾前途自決呀??
當然係英國攞番香港係更practical的方案啦。覺得撤走幾百萬人容易定打柒實際上係paper tiger,只有320枚核威懾叫有d威脅的中共容易?一定係後者比較practical。

而且大家要記住,唔可以剩睇香港,香港只係中共同世界衝突其中一盤棋。中共今日講埋唔承認壇香山和約,即係表示中共真係痴總掣啦,走Nazi條路。當年Nazi都係先唔承認一戰時簽的任何條約,然後一路擴充軍備,一路備戰,中間仲夾一個1936怕林奧運。

大家睇番,歷史何其相似,不過今次更差的係Nazi輪迴同中國甲子辛丑輪迴撈埋一齊,再加埋中原漢族政權果種唔理國際規則,為求目的不擇手段的策略。呢3碟屎溝埋一齊我真係唔敢想即將到來的WW3 會有幾大鑊
如果你真係覺得中共等於紙老虎你就真係同班小粉紅無分別
請說明共軍二百萬 1孩年代,一代單傳的士兵點打仗

加埋中共真正實力上好學唔學,學埋大日本帝國當年鍾意車大砲果套,常規戰一打就知道,唔好唔記得舊年中印邊境衝突,伏擊敵人在先都要俾印軍打番轉頭。呢d全部都係講事實真相,客觀分析,而唔係小粉紅咁唔基於客觀事實,資料去吹水,唔好偷換概念。

要留意的反而係中共最善於利用人性去收買,滲透,統戰,文宣,假信息,網絡戰等超限戰手段,玩灰色戰術,呢d遠比中共實際的武裝力量,300多枚核彈頭更可怕。巴打講的小粉紅同5毛,就係超限戰的其中一環。香港人同台灣人喺呢個戰場孤軍作戰佐幾廿年啦,西方世界最近開始認識到呢個戰場的重要性,等佐幾廿年的援軍/支援終於出現。

你都識講中共叻依d野,打仗幾時情報唔重要,二百萬入面我當得一成精英都二十萬,依個世界有幾多國家有二十萬精英?我無話佢好勁,但你一句紙老虎會唔會太on9, 蘇聯收左皮後中國就係美軍戰略上最大對手,如果美軍都覺得係一個威脅但你就話紙老虎,而香港俾被一個紙老虎統治咁耐而當年無咁勁都可以令英國要放棄香港,即你想講英國仲廢物
美軍唔咁吹到解放軍天上有地下冇,又點問國會大爺攞budget 搞新玩具(例如冇殲20,唔吹到佢好撚勁,威脅到F22,美軍就冇理由搞NGAD projects做六代機),軍佬保守d將敵人再調高1至2個grade去評估係專業而慎重的判斷。

至於英國將香港交番俾中共係政治多過軍事問題,當年冷戰背景,最大敵人係前蘇聯,美國要拉攏中共聯手抗蘇,香港喺呢個背景下就成為犧牲品。麻煩巴打第一要熟讀歷史時空,第二要明的軍事係達到政治目的的手段之一而非目的本身,第三要理解外國專業軍事,係用乜嘢基準去做評估。搞清楚呢3樣嘢先好再討論。
即美軍要係咁多國家入面簡個垃圾吹大,而英軍近排部戰艦要避開件垃圾,即連垃圾都不如,你係唔係覺得一味踩低人係廢物好有用?
只係將真相, Fact講出來而已:

二百萬1孩政策下的一代單傳士兵組成的軍隊.
舊年中印拳頭交, 共軍劣勢.

喺你講其他嘢之前, 先正面回應番上述的Fact先啦. 英軍點睇, 點樣部署東亞任務同航線, 自然有佢哋專業判斷. 再講一樣個軍事常識: 真係準備戰爭的話, 航母戰鬥群係唔會接近敵方打擊目標, 如果係接近或者駛過台灣海峽, 呢個係做show, 擺姿態多過實係意義.
無人話過中國好勁,但我又無話過印度廢,所以共軍劣勢俾印度我唔會話中國係廢物,即中國宜家可以咁撚串,而西方國家都容忍咁耐,即一係佢地都係廢,一係佢地豬咁蠢被中共水到,係唔係咁?
成個post都好撚大陣酸味
答案係第3: 記唔記得軍事係政治的延伸, 係其中一張所有手段都冇效後, 最後不得已先出的牌. 無論有幾壓倒性的武力都好, 戰爭始終係破壞經濟, 生靈塗炭, 令文明倒退的行動. 就算係中共, 未到窮途末路, 係又死唔係又死的情況, 都唔會真係行武力攻台呢一步.

西方世界亦係跟呢個原則來辦事, 所以你睇到西方容忍唔係因為中共本身軍力強大, 足夠阻嚇西方世界, 係彼此都未用盡軍事以外的手段去嘗試達到目的. 但目前的國際情勢, 中共武力以外的手段都差唔多用完, 西方世界先開始認真一張張牌打出來追殺中共. 所以中共剩番的選擇就一係讓步, 唔係就出埋軍事衝突呢張牌.
即係英國只要出手一個都可以收支共皮,可以永遠守住香港係唔係?
國家等級的軍事衝突, 唔係古惑仔鍾意幾時開片就攞把開山刀即刻斬人的. 無論敵人有幾強or幾廢都好, 全部都有好長時間的事前部署, 情監偵. 戰爭係響第一槍打響之前, 就已經開始準備.

最近睇到的台灣橡皮艇, 就係中共開戰前的準備, 嘗試滲透敵方內部偵察同破壞. 西方世界特別係美軍依家已經好先進, 用偵察機, 衛星再加DDG就可以收集到足夠資訊, 但共軍呢方面的技術明顯比美軍落後, 所以要用番傳統派間諜方式去偵查同內部破壞.
No comment, 共軍真正實力係點, 相信英美已經有足夠情報. 我只希望共軍自己唔好好似巴打咁, 俾自己的大外宣欺騙番轉頭.

上個月遼寧號俾美軍3架DDG玩到殘, 已經係美國對共軍的warning, 希望佢哋自重, 唔好再以為自己真係咁犀利, 共軍真正實力比起美軍係差好X遠. 睇完遼寧號訓練咁樣個款, 唔好話幾百年海軍經驗傳統的英軍, 共軍連菲律賓海軍打唔打得贏都成問題.

依家共軍只係強喺鎮壓手無寸鐵的人民. 呢個係我目前結論.
噶喂喂,點解No comment呀?你實牙實講齒到中共係紙老虎喎。如果英國無能力一個收中共皮即英國都係紙老虎或不如,唔該係直接答我英國有定無能力收中共,如果你唔敢答有即英國都係廢
中共真正強的只係"謊言"果部分. "暴力"的強度就係對內鎮壓而已. 對外常規戰面對敵人仲差好遠.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞