英國政府宣布即將糾正英國國籍法中的歷史異常現象

588 回覆
339 Like 11 Dislike
完全唔明bno人點解要求即刻bc,人地都比埋visa你,住5年就得
利申97前香港出世無bno
我都會發癲
因為而家BNO Visa 拎唔到MPF
要走既一早申請緊bno visa,5年後點都拎到,根本就係勁多人想有國籍,又要係香港搵錢,稅就唔交比英國
同埋我想講
澳洲加拿大印度呢D前殖民地一樣無BC

英國欠左香港人果樣野係當年無俾香港人自決前途
但唔代表佢欠左香港人BC
澳洲加拿大嗰啲二戰之前係可以入籍英國係二戰後自己立法完全獨立

香港有自己立法?
我咪話英國欠左香港人果樣野係前途自決呀
唔係個國籍呀
醒少少啦
加拿大稅局仲勁過美國,加拿大行福利主義,對稅收好著緊,你報稅有小小問題,尤其你係公司報稅,佢係即時凍結你戶口d錢先再打黎同你慢慢傾,分分鐘搞幾個月,加拿大稅局真係好痴線,聽閒90年代加拿大稅局調查員係有特務背景出身
港英政府時期 英國從來無唔俾你香港討論國籍問題
但有幾多人當時有爭取過?
拎澳洲加拿大黎講都無謂 人地好早已經有民族思想
你咁比較不如拎埋愛爾蘭出黎講啦

英國對香港有道義責任係不爭既事實
但某D香港人都唔係拎道理出黎講
係一味所有野都要英國俾
好似D支那人去到外國要全世界改變黎就佢咁
你係咪好驚人地唔知你係英國工程師
一代繼承都冇真係好少見
我係香港人未必好算嚴格意義上嘅移民 因為嗰啲人本身有英籍 而東歐國家嘅人冇
與其講道義
不如諗下英國俾BC你, 佢有咩著數好過
FF下如果蘇格蘭脫英
英國會唔會劃個小小地區放香港人入去搞下經濟發展
搞到簽證都唔會批 但後邊你又話積金局冇ban bno visa 自相矛盾喎?
都真係幾k型,如果有過BDTC既要比返英藉都有理可跟,但得BN(O)而未擁有過其他英藉既又會點改呢
意思應該係
政府同積金局唔認呢本passport 所以貼喺上面嘅簽證唔計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞