英國政府宣布即將糾正英國國籍法中的歷史異常現象

588 回覆
339 Like 11 Dislike
如果今日先黎英支談判,我估日日有過百萬人係新華社門口燒支那國旗,皇家警察都唔知清唔清場好

不過可惜呢個世界冇如果,本身英國67暴動之後都有份推動港豬政策,唔想市民理咁多政治,不過好處係好多香港人身份認同都係始終67暴動後嘅政策
如果今日至有英支談判, 就算無usa撐腰, 香港有成百萬人反支, 英國有大打理由同小支支haggling.
89 64 之後 香港只係諗住移民 或者爭取 BDTCs 要有 UK Right of Abode 好似無乜人要求改聯合聲明去增加對香港自由保障. 我覺得以前香港人對香港無乜歸屬感.
我父母係香港出世 60年代 CUKC 無自由出入英國權利 佢地兩個好少理

89 64 之後 我阿媽至話想去關島/美國 乜野BNO/BDTC RoA 係無心理.
Agree 香港人以前真係無乜出力

出去一年一次 89-64, 7-1 巡遊之後, 明日如常番工,番學, 係西方唔少經歷真革命至有民主 d 國家, 係小兒科

14年佔中, 我個英國佬同事, 係90年代初香港係香港做野, 佢係佔中初期就笑笑口話, 香港人一定唔會成功.
始終香港人係走難落黎多

67暴動之前香港政府政策都好少著墨係香港本土認同上,老實講,果時英國人都只係當你中國人黎看待,因為比太多民主支那會屌鬼,香港人又冇出黎爭取,自然冇誘因要民主化

係67暴動後英國發現支那身份認同(不論係共匪定係國賊)會影響香港政府嘅管治穩定,所以先推出一系列香港本土認同政策,唔想香港再比支那政治左右

但係同時英國都唔想你理咁多政治,好好地做吓港豬就算,因為殖民地搞咁多政治盞加重管治成本(留意返當時英支重未談判

當然來自支那嘅壓力都唔細,楊慕琦計劃嘅失敗就係因為來自支那嘅反對

最後80年代英國先盡最後努力推動香港民主化,希望你第時比支共搞都知發生緊咩事,如果冇呢堆民主政策,香港人只會淪為坡豬水平,死咗都唔知咩事
有可能比返BC 原有 bdtc(HK),因為佢地無做過野,就失去國藉
我覺得香港人嘅民族意識唔強 就算我阿爸係香港出世 佢係認同中華民國先係正統 我成日同佢講 你又冇中華民國護照/戶籍 只係喺親國民黨學校讀書 同中華民國有幾大聯繫?

二次大戰之後好多殖民地爭取獨立 殖民地嘅人 俾歐洲國家統治嘅時候 我相信班鬼佬 喺統治的民地嘅時候 都唔會特別強調佢哋本來嘅民族 同身份認同問題 我估佢哋當時要爭取獨立 係有好強烈嘅意欲去當家自主
因為本身香港係冇所謂「民族意識」,你不得不否認2010年代之前大部份香港人嘅民族認同都係fucking chinese,而香港傳統亦好有意無意地強調你同支那嘅聯繫,我諗得香港會日日提撚住你幾代祖先前嘅所謂「鄉下」

係呢個大環境吓,好多香港人都會對支那產生一種情意結,不論係對共匪定國賊
我覺得以前英國佬無刻意去親英 , 可能怕香港人要求湧去英國

當然英國佬亦唔會叫香港人愛支/親台 , 好似係香港人自己一廂情願中個頭埋去支/台.
英國本身嘅殖民地政策就係遵循先例,唔會特登叫你親英,只係比你維持原有生活唔好搞搞震就得,所以以前香港人好少有親英,因為都比國共兩黨主動招攬哂,本身支那對香港嘅滲透就好勁
謝謝,有冇source 睇到佢有呢個數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞