英國政府宣布即將糾正英國國籍法中的歷史異常現象

588 回覆
339 Like 11 Dislike
道理上應該係 BNO -> BC
因為本身有一代係英治期出世,呢一批你點講都應該係BC
至於你話資源問題,你可以再有臨時的規劃比呢班人
有個時間表,慢慢將d 規限移除

班BNO人一轉晒做BC,總之班人係香港出事,你英國可以插手

講真你最終個目的攞番香港,已經可以救你成個英國
你遲一日攞就廢多一日
你肯的話,美國一定要幫你,因為有利益佢地都想分
中國一無左香港就加速玩完

而家所有文件理據都有齊 , 中方違返聲明
英國係可以做野,我大膽估計英美係等時機

只要中國一亂同弱就會takeover 香港,好可能係呢兩年內的事
老實講 我唔信大陸真係敢 火起三百萬bno嘅人 唔畀佢哋出境

就算翠翠係好戰 佢都唔係白痴到唔知自己解放軍嘅真正實力 佢自己同身邊嘅人都係貪污 佢唔會天真到以為解放軍冇人貪污 個個都係戰狼一個打十個

大陸要攻打台灣 咁喺香港無論乜嘢國籍嘅人都出唔到境 就算撤僑 英國佬白鬼都未必救得曬

喺中國沿海 冇戰爭嘅情況下 扣起3百萬bno嘅人唔畀佢哋自由出境 實質上對大陸冇乜好處

仲有 要bno人 係冇戰争情況下申請permit先可以離港 係會增加入境處 警察嘅工作量 到時人手唔夠處理唔切申請 造成擾民 真係唔知為乜
咁你申請bno Visa 一家有幾多人 年紀大 你點都要係申請表上講啩 (我本人冇申請)
樂觀啲的確係咁嘅情況
個人認為揀正呢個時間宣布呢啲嘢,其實係有針對香港問題而嚟
最新講法
係只要你個BC係由BNO護照衍生出嚟
積金局都唔會承認

宏利俾人玩爛左之後
班admin驚到縮番入佢老母個閪度
鎖起香港唔畀啲錢同人走 一定會嚇走喺香港甚至大陸嘅外國人同資金

同時亦無外國人/資會投資中國
有最新講法?有冇source?或者你係邊度聽到?
而家大陸人本身就要批准先可以出境
一樣有外國人留中國做生意
source你老母啦
我喺電話同佢地嘈左好多日
最後佢地講到好清楚
除非我拎到第二本唔係BNO嘅外國護照出黎
用BNO換嘅,只要查到出自BNO都唔得

遲吓轉走啲錢算數
因為佢地留左RECORD話我揸住BNO
既然你講平權 咁即係要講公平

我就唔係好相信政府夠膽提出一個法案 只係畀部分後生嘅人有權申請英國公民

我唔知如果政府夠膽搞一條咁嘅法案, 又過到國會 ,唔會唔會畀人告返轉頭。 如真係用英國嘅利益出發點畀部分人去平權, 咁英國會唔會定一啲條件例如要理科畢業博士,有啲錢,先可以做平權做英國公民

用年齡去將bno分類 我真心唔信喺國會冇人批評 同埋政府會冇手尾跟

之前英國政府國內周圍推廣反歧視 你冇可能喺21世紀嘅今日仲搞一條有年齡歧視嘅法例
你講係你同宏利既電話對話咪得囉
佢點知你既BC係來自BNO?
就係因為你用過BNO申請拎返MPF?
咁對於未申請既,佢係無從得知你既BC唔係係來自BNO
個BC天跌落黎
完全封鎖就最啱
本身係英國合法居留5+1都有bc,咁如果用投資移民或工作簽證而本身個陣都係用bno咁點?定只針對bno visa?佢又點知你用bno visa拎bc?
係, 只有居英權計畫張cert先會寫到明係因居英權計劃而取得英國公民身分, 所以佢哋冇辦法退出中國籍.

BTW, 桂民海單case都講佐, 中共呢班仆行, 總有辦法可以令你"被中國人"
空穴來風未必無因

假設佢宣布BNO 變 BC...
港共會發顛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞