英國政府宣布即將糾正英國國籍法中的歷史異常現象

588 回覆
339 Like 11 Dislike
特區護照都係
你要有回鄉證先去到中國大陸
英國佬嘅國藉法出咗名成日改
反送中時,個時平權戰線剛剛打起, 我個時都有跟大隊上過幾次英領, 個時開始諗2047年後BNO 下場會點, 一係自然fade out , 一係有pathway to BC or 直接有BC or ILR , 但到時都老同仔女都肯定over 18, 即係都係收皮
40年無改過啦喎
就算好似美國咁樣樣交稅又有咩所謂姐
起碼呢啲叫做真正嘅國家
可唔可以講多d,想學野對同呢d奇怪野好有興趣
其實我又咁諗
我真係冇諗住拎你福利
只要正正式式用英國B C護照
醫療福利嗰啲要入咗境定居一段時間先至可以生效
但都係要交英國稅
我個人係冇所謂

最重要有辦法擺脫中國國籍咁就得啦
我bno仲未更新
游水落黎無BNO
唔係住英國,好似唔洗交英國稅 (e.g. 香港做嘢既英鬼)
啲人到今日都仲J緊鐵娘子整bno岀黎
Tax resident 你要一年係英國住滿180日至係,好多BC 唔使交英國稅
我意思只就算要交稅比佢都冇所謂
起碼認同呢個國家
https://www.gov.uk/government/consultations/new-plan-for-immigration/new-plan-for-immigration-policy-statement-accessible#chapter3

糾正windrush個歷史問題啫,唔關香港事喎。啲標題又搞到啲人high晒
God save the Queen
Overseas Citizenship of India (OCI) is a form of permanent residency available to people of Indian origin and their spouses which allows them to live and work in India indefinitely. Despite the name, OCI status is not citizenship and does not grant the right to vote in Indian elections or hold public office.
from wiki

OCI 有居留權喎,但冇公民權

無戶籍國民,是指未曾在中華民國自由地區設有戶籍的中華民國國民[1]。依現行中華民國的《國籍法》第2條:「 有下列各款情形之一者,屬中華民國國籍: 一、出生時父或母為中華民國國民。 二、出生於父或母死亡後,其父或母死亡時為中華民國國民。 三、出生於中華民國領域內,父母均無可考,或均無國籍者。 四、歸化者。」 中華民國之《入出國及移民法》定義無戶籍國民為居住中華民國領土以外,且沒有在臺灣地區設有戶籍的國民[2]。

這類人士可受到中華民國的外交保護並領取中華民國護照。
from wiki

台灣呢本無戶籍國民護照同BNO / 特衰唔同嘅係,你要喺台灣搞外交保護先至會拎到呢本野,而唔係BNO 咁人人有嘅野喎,同埋佢有俾曬渠道你去歸化;BNO HOLDER 喺未有BNO VISA之前,基本上都係要排TIER 2 隊/結婚先可以入到籍
我都認為一立法就俾300萬bno嘅人有英國居留權/BC/right of abode 可能性唔係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞