英國政府宣布即將糾正英國國籍法中的歷史異常現象

588 回覆
339 Like 11 Dislike
Yes,最大責任係由50年代就開始“長期利用,充分打算”的中共。從楊慕埼運動開始就係背後扭曲,破壞英國本來想香港逐步民主化,最後自決的過程。

英國亦係因為當年冷戰需要,不得不將香港交俾中共。
直接畀BC有BNO既人啦
● Correcting historical anomalies in British Nationality law which have long
prevented individuals from gaining British citizenship or registering for citizenship,
through no fault of their own.

唔好過份解讀
好明顯係針對windrush 同bno冇關
你話上一輩香港人接受民主回歸呢套
請問你有咩證據?
冇經過公投你點證明上一輩香港人接受民主回歸係主流民意先?
你唔好諗住拎下面呢張相出嚟就當係啊

憑呢幾丁友就當係主流民意
咁外國一樣可以當而家香港主流民意係支持港版國安法架咋
單單係聯署支持國安法據報章數據就有300萬人
咁照你推論即係香港主流民意係支持國安法啦。吓話?
正是
本地圍頭佬,香港出世,幾十代人都係香港定居,但好藍,點搞?

有啲早已移居英國,手持英國護照,手持木條在屯門,天水圍等火車站行出行入
你點知當時冇人出嚟反對回歸先?
先唔好講97前後即時就有移民潮啲人用腳投票
就算82年果陣已已經有民調報告
http://zh.scribd.com/doc/198196021/1982-Future-of-Hk-Poll
下列紅字段落我引用蘋果原文

民調成功訪問了982名當年20歲以上的市民,符合統計學基本要求,是有代表性的。報告顯示,支持維持現狀(Status Quo) 的高達七成,另有約三成市民支持「託管地」(Trust Territory。即是香港受英國或聯合國託管監督下自治以至獨立)。而以「回歸中國」為首選的只得4%

呢個先係主流民意喎
你話啲人唔出嚟代表自己表示反對所以就比人代表自己
你咁樣要中格硬騎劫民意法咁我一樣都可以學啲藍絲咁講
香港主流係支持送中既
當初反送中示威都係得二百萬人遊行,有五百萬人冇企出嚟代表自己就即係表示主流意見係支持送中啦
係咪英國脫咗歐先效率高咗咋
其他歐洲國家做嘢慢到傻
開頭咁樣問個個都唔想回歸啦
但港豬之後咩都冇做
成個過渡期都好平穩好合作
有民調證明主流民意已經夠啦
你當初英國政府作為當權者係作出有關香港前途咁大決定既情況下係咪應該先同當時既市民先商量先?
OK,你唔商量唔打緊
你唔資詢市民而作出咁既決定,你向市民拍心口保證你英國係香港回歸後將會以監察國既身份去保證一國兩制、高度自治、港人治港、中英聯合聲明可以有效咁實行
今日,呢啲英國當初有份承諾既野全部毀滅哂
你點怪香港人唔怨你先?

唔好講爭取留英或獨立呢件事,就講爭取比BNO居英權呢件事
當初可以肯定既係有好多人有為香港人去爭取居英權
你英國當初唔派BC,唔比居英權,只係單方面幫香港人作出個出賣香港人既決定
去到2010年,英國比BC啲印度裔,南亞裔BC,你話係因為保障聯合聲明唔比香港人BC
先唔好講Goldsmith 份report出嚟,證明派BC係冇違反中英聯合聲明
去到今日咁危急既情況,唔敢講英治年代既遺民,你英國如果都唔還BNO人一個公道你點都講唔過去啦
如果真係做成香港地屍橫遍野既情況
固然支那係兇手,英國都有份促成呢個情況出現囉

我同意樓上有巴打話只接受BNO visa只係中途站
因為當初咁多年嚟多次爭取BNO變BC,爭取ILR你英國都冇應承
去到今日咁危急先推個visa出嚟
啲人如果走唔切唔怪你怪邊個?
同埋visa既本質係比外國人既
你而家整個咁既野出嚟跟本就唔算係完全找數
難聽說話留番畀鬼佬
連登有冇上議院+貴族代言人駐場?
兩年前有無人信會有bno visa?
啲字好靚
有數即係起碼有計過有諗過
係。我一路打一路都想喊
坦白講,我人已經係加拿大
亦都好早之前已經打算畢生奉獻比呢個國度
所以BNO就算平唔平權對我都冇乜實則利益
但我真心覺得英國係欠我地BNO holder、我地呢啲英國遺民一個交代
完全平權係完全合理既
至於點樣解救仲留係香港既BNO人,英國都係責無旁貸
我都贊成97前出世應該值得平權
依度無人睇英文野.

而我唔太相信有三百萬人可以有平權
80年代初, 我仲係小學生. 對83/84年 英國要俾香港中共, 簽乜聯合聲明無乜印象. 當年大型運動話BDTC要英國Right of Abode, 係我印象係89 64之後.

至於80年代初, 香港前途問題, 中共一早講明, 香港人唔可以參與談判.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞