[月經] iOS集中討論區 (177) 14.5 Facebook食屎

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
btw apple store / reseller 有多色實物睇未
訂左IMAC 出左EMAIL 話預計21/5 送達係咪通常準時
原本預22號星期六唔洗射波
而家要揾定人收貨
係咪比咗300蚊會笑哈哈呀
我原本部機仲留咗喺iOS12就係因為唔想用閹割版3Dtouch 點知有次同我死咗機搞到要DFU先整到 之後焗咗上iOS14
咁轉咗地區買app 咪要用prepaid card
屌!支那人可以轉香港地區,
根本支那id 放貴州係on9

宜家香港AppStore幾撚多支那app,
被人推到上top 200
我部6s仲喺iOS 12
仲玩到Peek & Pop
呢樣我都覺得唔係咁好,點解整埋ipad咁可以兩隻手指成個keyboard任郁
好似自iPhone 11 Pro之後香港已經同支那共用model no./spec

推出年份:2019 年
容量:64、256、512 GB
顏色:銀色、太空灰色、金色、午夜綠色
型號號碼:A2160 (加拿大、美國)、A2217 (中國大陸、香港、澳門)、A2215 (其他國家及地區)

推出年份:2020 年
容量:128、256、512 GB
顏色:銀色、石墨色、金色、太平洋藍色
型號號碼:A2341 (美國)、A2406 (加拿大、日本)、A2408 (中國大陸、香港、澳門)、A2407 (其他國家和地區)
所以?
如果又想屈我咩咩打手可以慳撚返
其實衣家香港ID 用戶真係要考慮轉唔轉區, 衣家apple 不停向支共讓步難講過多一兩年佢會唔會將香港區歸入中國區icloud
雖然我覺得佢即使咁做都會出聲明提前講
連spec都可以係兩年前「接軌」其他野好難講
無eSIM呢個spec係支那,支那香港,支那沃門獨有
轉區都要用鳩哂啲錢先得
所以用戶本身都要自己考慮番囉, 而且NYT 段新聞都似係內部人士爆料, 如果apple 唔出聲明直接轉香港/台灣id 入中國區 , apple 自己都可能會俾番美國政府告
台灣肯定唔會,唔係佢台北Apple Store比人圍爆都似
香港就難講喇,始終係支那實際控制
btw 意思唔係話Apple HK係由支那控制,係講緊支那香港呢個地方
你哋見唔到啊,上咗支那雲喇
未喎
遲啲會上
咁未上點見到
所以我覺得轉咗就真係冇死 , 但現階段唔轉都可以不過要留意番Apple 在iCloud 區域既取向
自己個人私隱自己要負番個責任
轉區實無死,而且用開iphone嘅好多都唔只一個apple id
個取向已經好清楚
就係台灣都出左Arcade香港都唔跟就估到咩事
Apple真係assistive專家黎 cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞