一人一份你做過最伏既工

661 回覆
1347 Like 18 Dislike
It infra工
24小時on call, 經常要星期六淩晨開工,好彩就2/3am收工,不過有大半去到5/6am ,每個月大概有兩三日係咁
要學好多hardware product點用,做到老學到老
公司一條女都冇,就算有女都係油頭毒撚女黎,如果係靚就幾百人爭
好處fg人工可以白紙都18-20k , 第二年已經上廿中左右,但去到三萬中就樽頸位
地鐵舉牌
濕鳩pt工,2日就冇做
成日見到佢地好頹咁返工特別啲後生
咁既垃圾公司都有hr
ok accept 然後佢個package一有唔妥就即場劈炮

反正份contract要寫晒term 我一日唔簽一日都未叫請
我都是it infra dog
其士呢間垃圾公司,唔駛hide個名都知
你哋冇得移民,下一代做村佬,食下地瓜,唔識英文,聽大蛇講打埋科興,早啲死咗去唔好害下一代啦
邊間?我鰂魚涌
柴灣冷氣公司 叫藝x 唔好中伏 伏王
你m字頭?係好撚chur
我唔係做si
走啦
lm
你贏啦,唔簽都仲同佢返工
做左兩日義工
你算好,我果度要過埋probation
幾個被害妄想症既傻仔 (經理級)
日日同人周圍D人呻幻想人地針對佢同投訴佢會冇左份工
做到咁撚高級都成個細路咁
商場promoter叫人登記商場會員,番5個鐘,頭尾早番遲放半個鐘點貨開檔(冇錢)

冬天都要著佢件19tee,唔比著外套。

佢個information center係正上一層樓頂,望到hea即刻打過黎。

原本話$60一個鐘,原來係要搵夠x個客先有,唔夠就$45一個鐘。個數星期六日就有可能,平日根本冇可能追到

承上,最多個果promoter變$70一個鐘(即係總數多得果$50)。佢個feel仲要好似鼓勵我地爭客咁,都唔知係佢個腦有問題定佢policy有問題。

結果番到第三日,佢點貨果陣無啦啦照鳩我地肺,話我地點錯貨(前一日係另一班人番)。佢話唔理總之宜家要搬晒d野出黎點。我忍唔住即走
開名啦, 又無出過糧洗撚驚佢
通常第一份工都係會因為怕事所以唔咁出聲/有行動
當買個教訓 下次唔好啦
返shift
公司電腦一開著自動監控
去廁所唔可以多過5分鐘
個個月有散水餅食,同時個個月都有新同事
請咗假俾人問同個親戚唔熟可唔可以唔去送殯返工做嘢

斷十字韌帶入醫院做手術俾人問聽日返得工未

日均OT 5-6粒鐘 冇補水 晚飯錢唔係餐餐claim到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞