一人一份你做過最伏既工

661 回覆
1347 Like 18 Dislike
不外乎都係話啲仔唔得
同偷鳩左人隻勞
美心閪餅廠
中資公司
Workload超重,忙既時候尾班車收工,4點起身做野,再頭班車返工,weekend holiday照做,都做唔晒d野

24小時on call,手機隨時睇email,電腦不離手,連旅行都要做野,係飛機又做野,轉機係機場有wifi就做野,所以係十幾個國家開過機做野,甚至係醫院同靈堂守夜都做過野

接job唔一定有handover,有咩自己摸,自己睇前人working做reference,畢業一年經驗就開始要帶新人,仲要有新idea搞新project

Appraisal完全唔睇routine work,果d野做到係老奉,想升職想多bonus淨係睇value-adding既野
深水埗鴨記華 X

屌佢老味一日要返十二個鐘,六天工作。
同你講頭尾一個鐘係 breifing, 中間一個鐘食飯,同你講其實得九個鐘做嘢唔係好多。

聽佢鳩 up 完再睇埋佢條濕鳩片即走!
唔駛計人工豪比你睇醫生。
觀塘工
CHING, 邊一行?
狗會
物流
青 做工程?
成間公司都係cam
手機要鎖係locker 公司電腦一律唔准登入所有私人account 包括fb wtsapp email
入職第一日個hr話試過有人比腦細見到log in左wtsapp即炒

我個team三個人 全部人係同一張長枱做野 冇partition 電腦就唔知邊到搵部二手notebook出黎比我用
個情境就好似va堂分組做勞作咁

因為要開早會所以要早三個字返工如果唔係一律計遲到 扣勤工
食lunch sharply計1粒鐘 遲左又係會有panelty

腦細覺得公司啲文件好撚機密 癲到清潔工人都唔請
話所有同事要輪流當值清潔

以上19事全部黎自同一間公司 最癲係入職第一日hr同我講要下個禮拜先簽約 結果我返左兩日頂唔順辭工 佢連兩日糧都冇出到比我
port 得
一個人點攞
4U
做一個鐘都要出糧啦
返咗幾多日被炒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞