一人一份你做過最伏既工

661 回覆
1347 Like 18 Dislike
氣氛就fuck sure好撚差,做護士真係搏手神,對比起ha可以好hea可以好chur,成日會突發開一個service然後就一個人做曬,如果你抱住學好多野既心態黎做1-3年我覺得還可以既
Thanks
唔該曬先師兄,呢到understaff到我一個人都揸左幾個project頂緊4,5個人既workload,咪試下炒我睇下邊個傷d同埋爆出黎都唔算機密

利申2個月內會遞信
一個老細管理4間工程公司,但係得三個無牌工程師+一個文員做員工,其他任何professional person如AP/RI係借人個名,四間工程公司分別一間專做顧問,一間就RGBC,一間就專做裝修,一間就專賣消防panel ,入面聽過最長好似都係做兩年,fg 入去就預你係pm 咁,直接under director
已經未計clinical director
audit9?
政府
第一日返工間公司都未裝修好就話要開分店 香港第一間分店都未有就話要上市同開海外分店 最後間公司開咗一年冇賺過錢就執咗
收緊10萬人工一個月?

咁既workload 都唔resign 一係你就工作狂,一係份工好撚好pay 出面搵唔返既姐
一年轉一個GM
成日調同事去另一間BR公司做野

HR 唔識用excel 成日計錯糧,已轉contract 的公司同事收到double 人工

上年paycut個陣連紅日都pay cut埋(但根據法例係要比足),部門同hr講

HR 個老呀姐係房大叫「係唔計ga la,咁多點計呀!」勁唔專業。

Paycut份contract 唔可以影相或留㡳。
唔可以問hr問題,你問代表挑戰佢地權威。

曾經推出900/930/1000/1030半小時整點返工制,但之後先發現原來又犯勞工法
推出原因又仔hr唔識用excel
究竟excel 有幾難用

炒前線其實預佐
但佢將被炒同無被炒的人,同一日叫上同層office 分兩間房公布,自制同事間之茅盾。

同事turnover 勁高,成個財務部跳船都唔會安撫同事,或解釋或檢討下政策,

真係好想幫個hr出名
唔好做HGC,推
仲有個問題係HGC出手太低,地底泥價,請唔到一d有料既人入去做M grade,於是無得簡之下請個咩都唔識既人去做M grade,淨係識卸膊同推卸責任,最慘我在職果陣條Team係將多過兵,一個人做野有成5,6個supervisor,仲要個個都係老屎忽/咩都唔識,M Grade同班Supervisor就成日捉你做錯野黎掩飾自己咩都唔識同推卸責任。
中女我啱
有啲護士就係由HA減薪黎中大做,諗住學下野,點知冇野學到不突止,原來成間醫院啲制度同高層都on99咁,已經辭埋職
Sad
屌你 就算返5day , 都唔係純5day , 星期六日 覆電話冇ot claim, 平日claim ot都係出假 要2個月清
全公司既file放曬喺某同事同老細既dropbox,然後佢地又會將啲員工合約bonus通知放曬喺個share folder度,個個都睇到

又試過搵唔到file,結果發現原來仲有一個同事既dropbox account都係放公司野

返工要自己帶電腦,做proposal要用keynote,話就話有部老細既舊MacBook可以借,但係部機係舊到用唔到keynote,乜軟件都無,有次interview有個candidate黎到無帶電腦,又要用excel,結果個同事要借自己部電腦比佢用

請人又要做task又要trial day,仲要員工陪candidate出去食lunch,話係可以互相了解下,然後幾次都係請完個人番黎唔夠三個月就話唔適合抄左,一係就做唔夠半年辭職
荃灣西?
點樣屌仔
冇電腦供應嘅公屍就唔好做啦
人工?
為咗慳電費就叫人熄燈熄電腦,工唔收得錢唔收得因為醫生嘈,workflow戇鳩鳩,月月有人走,仲要出本書嚟笑大人個口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞